Actualitate SĂNĂTATE

BUZĂUL A PRIMIT A DOUA TRANȘĂ DE VACCIN ANTI-COVID! Câte doze au rămas neconsumate din primul lot

Începută pe 4 ianuarie, într-un ritm mai lent, campania de vaccinare a cadrelor medicale din județul Buzău a continuat peste așteptări. Cererea de imunizare a crescut de la o zi la alta, astfel că la finalul perioadei de valabilitate a serului, doar o singură doză a rămas neconsumată. Direcția de Sănătate Publică a solicitat o nouă tranșă de vaccin anti-COVID-19 care astăzi, 8 ianuarie, va fi repartizată către centrele de vaccinare.

974 de persoane au fost deja imunizate la Buzău în primele patru zile de la debutul campaniei de vaccinare, iar ieri seară a ajuns la Direcția de Sănătate Publică a ajuns cel de al doilea lot de doze cu ser anti-COVID. Este vorba despre încă 975 de doze.

”Ieri după amiază au fost aduse la Buzău încă 975 de doze de vaccin anti-COVID. Ele au fost depozitate tot la Direcția de Sănătate Publică, iar în această dimineață se va face distribuția către centrele de vaccinare”, a spus Adina Moiseanu, coordonatorul campaniei de vaccinare la Buzău.

Moiseanu a spus că până acum nu au fost înregistrate evenimente care să perturbe campania de vaccinare și că astăzi se așteaptă să fie imunizate peste 250 de persoane la Buzău.

De altfel, dozele primite pe 7 ianuarie au fost astăzi repartizate către centrele de vaccinare. 200 dintre ele vor ajunge la Spitalul Județean Buzău. Același număr va ajunge și la Spitalul suport COVID Râmnicu Sărat. La Nehoiu, în schimb, nu au mai fost repartizate pentru că acolo după vaccinarea a 98 de persoane , deocamdată, nu mai sunt alte solicitări. Imunizarea decurge foarte bine la centrul de la Smeeni unde ieri au fost imunizate o sută de persoane, iar astăzi vor mai fi trimise 30 de doze. Acolo însă au fost direcționate foarte multe cadre medicale din alte localități, chiar și din municipiul Buzău.  

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică sunt de părere că și aceste doze vor fi consumate la timp deoarece este, în continuare, cerere din partea cadrelor medicale ce doresc imunizarea. Totuși, este și o problemă. Mulți angajați din mediul privat nu s-au putut înregistra pe platforma electronică deoarece nu au semnătură electronică.

”Sunt foarte mulți programați. Cei mai mulți n-au putut să se înscrie pe platformă. Sunt angajați în unități private și nu au semnătură electronică și atunci nu au putut accesa platforma electronică, dar s-au înscris pe tabele la noi și s-au putut vaccina”, a explicat Carmen Scântei, medic epidemiolog DSP.

Reprezentanții DSP au anunțat că cel mai probabil prima etapă de vaccinare va continua și după startul celei de a doua, deoarece pregătirile pentru imunizarea populației au intrat în linie dreaptă, iar 15 ianuarie se așteaptă să fie prima zi de vaccinarea a persoanelor cu risc și a celor cu vârsta de peste 65 de ani precum și a altor categorii.

”Eu ieri, 7 ianuarie, am fost în aceste centre de vaccinare din etapa a doua. 75% dintre ele sunt gata. La unele sunt în desfășurare lucrări de amenajare, altele, în schimb, sunt în pic mai în urmă, dar primarii au promis că își vor recupera ”handicapul” pentru că pe 12 ianuarie noi trebuie să dăm autorizare pe aceste centre”, a spus Carmen Scântei.

Buzăul va porni în a doua etapă de vaccinare anti-COVID-19 cu 18 centre dintre care 7 vor fi amenajate în municipiul Buzău.