Actualitate POLITICĂ

SENATORUL PNL DE BUZĂU, VLAD PUFU: ,,Televiziunea publică se poate doar reforma, nu desființa! “

Senatorul PNL de Buzău Vlad Pufu, membru în Comisia pentru Cultură și Media, susţine că televiziunea publică are nevoie, mai mult decât oricând, de o reformă, desființarea instituției nefiind nicidecum o soluție.

Într-o postare pe facebook, senatorul buzoian  punctează o parte din motivele pentru care televiziunea națională trebuie să fie ajutată să renască, nu să fie îngropată.

 ”Nu poți pune lacăt locului unde s-a născut România modernă. Dacă nu ar fi existat, astăzi nu mai eram în UE și în NATO. Televiziunea lui Amza, lui Toma Caragiu și a atâtor generații întregi de oameni care și-au pus amprenta pe fibra acestei națiuni trebuie să rămână în picioare. Istoria nu se poate transfera!

Avem tot la îndemână pentru a-i reda demnitatea și a o ajuta să recâștige încrederea telespectatorilor: voința, posibilitatea de a legifera, știința de a o face credibilă din nou.”

Totodată, senatorul PNL de Buzău afirmă că cei care au un cuvânt de spus când vine vorba despre evaluarea televiziunii naţionale vor trebui să răspundă la întrebarea esenţială: ce fel de televiziune se doreşte, una în care să primeze ratingul sau calitatea conținutului:

”După plecarea actualei conduceri, urmează delegarea unui management interimar pe o perioadă scurtă, cu două obiective:

1. Asigurarea bunei funcționări;

2. Pregătirea necesară pentru organizarea unui concurs de proiecte deschis și transparent în vederea recrutării unui management cu experiență în industria audiovizualului.

Consensul în abordarea direcției pe care dorim să o dăm televiziunii naționale este deosebit de important. Revin și întreb: ce fel de produs media ne dorim? Cele două targeturi sunt pe un total contrasens. Nu poți, într-o intersecție, să o iei și la stânga, și la dreapta!

a) O televiziune al cărui principal indicator de apreciere să fie ratingul, adică audiența? Daca da, atunci, ca televiziune comercială, va fi concurentă directă cu celelalte televiziuni comerciale. Cum am avut Garcea, vom avea și Vulpița!

b) O televiziune națională, cu rol educativ-cultural în societatea românească? Atunci se va pune un accent mult mai pregnant pe publicistică, producții proprii, documentare, etc. Ne demonstrează zilnic canalele de nișă tematice, cât de urmărite sunt producțiile abordate cu fantezie jurnalistica. Mă rog, discuția e mult mai amplă…

În situația aceasta, nu mai este chiar atât de important ratingul în aprecierea prestației managementului, ci calitatea conținutului. TVR are forță, oamenii, logistica necesare pentru a reveni la statutul său public.”

Pe de altă parte, senatorul Vlad Pufu, membru în Comisia pentru Cultură și Media din Senat, atrage atenția că este necesară constituirea unei subcomisii parlamentare reunite care să facă o analiză atentă a cauzelor care au transformat TVR în ”Cenușăreasa audiovizualului românesc”, dar mai ales să inițieze discuții cu factorii care pot contribui la renașterea televiziunii române, iar pe baza raportului întocmit de această subcomisie să poată fi desemnată cea mai eficientă echipă de conducere:

”  Este necesară constituirea unei subcomisii parlamentare reunite, cu membri din cadrul celor două comisii de Arta, Media si Cultura. Scopul subcomisiei să aibă ca finalitate elaborarea unui raport, într-un termen rezonabil, cu trei puncte de analiză:

1. Cum a ajuns TVR, în 30 de ani, de la un rating uriaș la Cenușăreasa audiovizualului românesc; (n.b. –cunoaștem deja răspunsul, dar va trebui să-l scriem, să-l conștientizăm si să nu-l repetăm)

2. Initierea discuțiilor cu toți factorii implicați: sindicate, etc;”

3. Fixarea obiectivelor, targetarea, poziționarea viitoare a TVR. Mai precis…pe care dintre punctele de mai sus stabilim să ne axăm.

Concluziile raportului vor reprezenta un prim punct de plecare în angajarea sarcinilor pentru viitoarea conducere a televiziunii publice. In maximum 4 ani , TVR trebuie să devină Naționala audiovizualului românesc, să își recâștige prestanța și autoritatea pierdute în ultimii ani! ”

Într-o altă intervenție, recentă, generată de scandalul izbucnit în jurul programului de Revelion al televiziunii naționale, senatorul PNL de Buzău, Vlad Pufu, susținea că “simpla plecare a managementului nu va rezolva nici pe departe problema TVR, televiziunea publică având nevoie de “o reformă profundă”.