Actualitate Agricultura acum

PRECIPITAȚII SALVATOARE PENTRU AGRICULTURĂ! Ce spun fermierii despre starea culturilor din câmp

Seceta a distrus aproape în totalitatea culturile din acest an așa că precipitațiile din aceste zile dau mari speranțe agricultorilor.

Deficitul de apă era enorm, grâul și rapița deja însămânțare abia dacă au răsărit, iar suprafețe însemnate de teren erau încă nelucrate tocmai pentru că, pe câmp, pământul era tare ca piatra, imposibil de a fi arat. Zăpada și precipitațiile din această săptămână au venit ca o salvare pentru culturile de toamnă dar și pentru pregătirea ogoarelor pentru însămânțările din primăvară. Fermierii spun că dacă vremea va continua să se mențină caldă și va continuă și să plouă în maximum zece zile, sunt mari speranțe pentru o bună recoltă de grâu dar și de rapiță.

”După cum am văzut prognoza s-ar părea că toată săptămâna va fi bogată în precipitații, ceea ce este foarte bine având în vedere că tot ce s-a semănat în această toamnă va reuși să încolțească și să răsară. Mai mult de jumătate din cultura de grâu este răsărită în proporție de 50%. Dacă se mențin temperaturile pozitive, atât ziua cât și noaptea, probabil cultura de grâu va răsări uniform în următoarele zece zile”, a spus Valeriu Alecu, fermieri din zona Smeeni, județul Buzău.

Precipitațiile căzute au refăcut, într-o proporție mulțumitoare, și deficitul de apă din sol. S-au adunat circa 50-60 de litri de apă în ultimele zile, iar dacă va continuă să plouă, fermierii spun că pământul și plantele răsărite nu vor mai suferi de umiditate. În plus, terenurile vor putea fi lucrate și pregătire la adâncimea potrivită cât sămânța să aibă stratul necesarul pentru a se dezvolta și răsări uniform.

”De asemenea, apa aceasta este bună și în contextul pregătiri terenurilor pentru că mai sunt foarte bune suprafețe nearate. Deficitul de apă în sol era foarte mare, mai ales în stratul de suprafață de 30 de centimetri. Era atât de mare lipsa de apă încât nu se putea ara. Astfel că după aceste precipitații se vor putea pregăti terenurile nearate. În această perioadă s-ar aduna o cantitate de precipitații de 50-60 de litri pe metrul pătrat, cantitate care ar face posibile atât răsărirea uniformă a plantelor cât și pregătirea suprafețelor nearate”, a spus Alecu Valeriu.

În Buzău va continua să plouă, potrivit ultimelor informări emise de meteorologi, până mâine, perioadă în care județul se află sub avertizare cod galben de precipitații abundente. Mai multe despre starea vremii în următoarele ore puteți afla de aici.