Actualitate

BUZĂUL, AL DOILEA AN CU BUGET DE AUSTERITATE! O instituție, grav afectată. Ce soluții are Neagu pentru acoperirea golurilor

Cheltuieli mai mari și deficit aproape la jumătate față de anul trecut. Așa arată bugetul județului Buzău pentru anul în curs, votat,  joi, de aleșii județeni. Cu alte cuvinte, pandemia își pune amprenta pe bugetul județului și, pentru al doilea an consecutiv,  Buzăul pleacă la drum cu un buget de austeritate , cu multe goluri, dar, despre care, președintele Consiliului Județului, Petre Emanoil Neagu, spune că are încredere că vor fi acoperite cu fonduri din alte surse.

Într-o tăcere de mormânt, fără nicio discuție, și cu voturile tuturor consilierilor prezenți la ședință, bugetul județului Buzău a fost aprobat cu întârziere de aproape două luni, față de momentul în care a fost votat bugetul pentru anul 2020.

Concret, bugetul județului pentru anul în curs este de 474.834.400 lei, în timp ce cheltuielile sunt 529.834.400 lei. Asta înseamnă un deficit de 55.000.000 lei, care , potrivit proiectului, va fi acoperit din exedentul anilor anteriori.

Președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a spus că Buzăul are un buget de austeritate, cu multe goluri, iar salvarea o reprezintă atragerea fondurilor din surse externe.

”Bugetul este de aproximativ de 485 de milioane și este mai mic ca în anii precedenți. Important este să găsim resurse pentru a acoperi anumite golurile, iar soluția este atragerea de fonduri europene. Indiferent de cât ar fi fost bugetul ca și dimensiune materială, bineînțeles că nu era îndestulător  pentru problemele și nevoile pe care avem la nivelul județ și prioritatea noastră zero este atragerea de fonduri europene și poate chiar guvernamentale. Mă refer aici la anumite proiecte care se pot derula prin PNDL sau Compania Națională de Investiții și cu cotele de cofinanțare pe care le avem de la Consiliul Județean să ne putem atinge obiectivele pe care ni le-am propus cu toți consilierii județeni”, a spus Petre Emanoil Neagu.

Instituţia cea mai afectată de scăderea bugetului judeţului în acest an este, la fel ca și în 2020 când bugetul total al Buzăului a fost cu aproape 40% mai mic decât cel din 2019, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

”Sunt anumite proiecte unde trebuie să pui cotele de finanțare, dar suntem în perioada Sărbătorilor Pascale și eu am învățat că până la proba contrarie trebuie am încredere în oameni. Dar goluri avem, dar eu sunt convins că prin negociere le vom acoperi. De exemplu,  la Direcția pentru Protecția Copilului unde suma este acoperită până  undeva la 50% dar eu sper că nu vom avea probleme și că vom reuși să acoperim și aceste goluri”, a explicat președintele CJ, Petre Emanoil Neagu.

O atenție deosebită o primește în acest an Spitalul Județean Buzău. Bugetul unității sanitare este de 275 de milioane de lei, fiind cu 20% mai mare decât cel de anul trecut.

”Bugetul este de 275 de milioane de lei pe an. Este cu 20% mai mare decât cel de anul trecut, dar rebuie să ţinem cont că la aproape orice articol bugetar sunt creşteri mai ales la salarii și la echipamentele de protecţie specifice COVID. Pe lângă aceste lucruri, s-a mărit bugetul şi datorită proiectelor pe fonduri europene de care suntem mândri. Proiectul de 12 milioane care deja a însemnat finanţarea pentru materiale de protecţie şi acum avem în curs de implementare proiectul pentru echipamente medicale, dotarea întregului spital pe fiecare secţie, în valoare de 22 de milioane lei”, a spus Claudiu Damian, manager Spitalul Județean Buzău.

Deși niciodată nu poți spune că bugetul unei unități medicale este sufficient, managerul speră ca și în acest an spitalul să reușească să încheie fără datorii.

” Niciodată nu este suficient bugetul pentru un spital deoarece de la lună la lună intervin modificări, mai ales în pandemie unde nu ne-am aşteptat la aceste creşteri despre care am tot vorbit, gaze medicale, medicamente, plus ventilatoare şi mai ales medicamentele destinate pacienţilor cu COVID. Unele sunt gratuite, altele trebuie achiziţionate de noi. De la jumătate de an la jumătate de an sunt modificări în creştere, nu în descreştere a cheltuielilor. Cum din 2014 nu am mai avut probleme şi nu am mai intrat în arierate, cu ajutorul Consiliului Judeţean, plus creşterii contractului de la Casă sper ca şi anul acesta să depăşim cu bine în favoarea pacientului şi în favoarea cadrelor medicale ca să-şi poată desfăşura activităţile decent la locul de muncă”, a declarat pentru șansanews, Damian.

De asemenea, Consiliul Județean va continua seria obiectivelor propuse în infrastructra județeană și nu va neglija nici instituțiile de cultură.

” Sunt obiective atât din punct de vedere  social, economic, educativ. Avem proiecte  în infrastructura drumurilor, în sănătate, cultură și alte activități curente pe care le avem la Consiliul Județean. Trebuie să ținem pasul din punct de vdere material la Direcția de Asistență Socială și Pentru Protecția Copilului și nu putem uita nici instituțiile de cultură pe care nu le putem strangula sau închide pentru că fără educație sau cultură putem să devenim un popor fără orizont. Trebuie să ne continuă proiectele pe care le avem în infrastructura județeană. Și avem multe proiecte, fie din fonduri europene la care trebuie să sigurăm cofinanțarea, dar și pe cele pe care le avem din fonduri proprii”, a spus Petre Emanoil Neagu.

Proiectul de buget a fost votat astăzi cu 29 de voturi, adică toți consilierii prezenți, fără niciun fel de discuții. Doi consilieri au fost absenți.