Actualitate

Buzăul are un singur obiectiv în lista traseelor turistice și culturale ale României, promovate prin PNRR. Trenul unei finanțări a fost lăsat să treacă

Autoritățile locale par să fi ratat oportunitatea includerii unor destinații turistice și culturale din Buzău în lista obiectivelor ce vor fi promovate, în cadrul a 12 rute turistice, prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Cu toate că la Buzău sunt câteva obiective care ar fi corespuns criteriilor programului, nu s-a ajuns și la includerea acestora în lista finală. Astfel, un al doilea apel de proiecte, tocmai încheiat, a trecut fără ca Buzăul să poată valorifica fondurile alocate prin PNRR pentru promovarea sau restaurarea unor obiective turistice și culturale din județ.

Ținutul Buzăului, inclus în Traseul gastronomiei tradiționale românești

Ținutul Buzăului, recent recunoscut prin acordarea titlului de geoparc internațional UNESCO, a fost inclus în lista obiectivelor care pot beneficia de finanțare pentru promovare. Obiectivul figurează în lista celor din Traseul gastronomiei tradiționale românești. La această categorie, beneficiarul care putea solicita fonduri era Consiliul Județean.

Ratare inexplicabilă. Trasee turistice strategice din România, fără obiective de la Buzău  

Cele 12 rute turistice și culturale vor beneficia, în anii următori, de importante finanțări pentru promovare și restaurare, fiind considerate strategice în planul României pentru dezvoltarea turismului cultural. Luna trecută, într-o declarație făcută la Buzău, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, care este cosemnatar al ordinelor prin care s-a definitivat lista obiectivelor, arăta că Buzăul are mai mult obiective care pot fi incluse în aceste rute:

”La nivelul județului Buzău sunt niște obiective: castrul roman de la Pietroasele, bisericile de lemn din Bălănești, Bisoca, Cătina, cula Săpocii și Ținutul Buzăului pe Traseul gastronomiei . Încă avem niște posibilități pentru că au rămas niște locuri nealocate și sper ca, împreună cu autoritățile locale, să ne înscriem în timp util acolo cu toate documentele necesare. Asta e, sunt niște condiții destul de stricte.”

Între timp, a apărut un nou apel de proiecte, lansat pe 3 mai și deschis timp de 20 de zile, dar Buzăul a valorificat o singură poziție în lista obiectivelor care se puteau califica. Ținutul Buzăului a fost inclus în Traseul gastronomiei tradiționale românești. Apelul recent închis în cadrul PNRR mai avea două poziții disponibile pentru proiecte de promovare, iar, potrivit metodologiei de evaluare, titularii propunerilor puteau fi  consiliile județene sau parteneriate între acestea. Informațiile noastre arată că CJ Buzău nu a depus niciun proiect, în cadrul apelului. Președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a explicat, pentru șansanews.ro că, de pildă, castrul roman de la Pietroasele va fi preluat de instituția pe care o conduce, dar are în vedere în vedere depunerea unui proiect pe un alt program decât PNRR.

Totuși, ar fi interesant de aflat de ce primăriile și administratorii bisericilor monument nu au făcut mai mult eforturi pentru calificarea în PNRR, cu atât mai mult cu cât promovarea acestor obiective va continua și dincolo de acest program, fiind o direcție strategică în domeniul turismului, în umătorii ani.