Actualitate

Buzăul devine, din această seară, gazdă pentru primul mare eveniment internațional dedicat parcurilor UNESCO

foto: directbooking.ro Vulcanii Noroioși

O delegație UNESCO și 24 de participanți din 17 țări în care există situri UNESCO ajung, astăzi, la Buzău, unde va avea loc primul eveniment internațional major de când Ținutul Buzăului a fost declarat Geoparc UNESCO.

Experți UNESCO din  Albania, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Franța, Germania, Italia și altele participă, timp de două zile, la un workshop regional pentru Europa privind rolul centrelor de vizitare din siturile desemnate UNESCO. Evenimentul este organizat împreună cu UNESCO, prin Biroul European Regional pentru Știință și Cultură în Europa. Vor fi mai multe ateliere de lucru, iar printre altele invitații și vor merge și în Geoparcul UNESCO „Ținutul Buzăului” pentru a vizita Vulcanii Noroioși și alte obiective.

”Inițiativa UNESCO, lansată în 2018, își propune să îmbunătățească gestionarea integrată a siturilor desemnate UNESCO, prin promovarea schimburilor de bune-practici, dezvoltarea capacităților de administrare și consolidarea rețelelor în regiune.

Organizatorii vor pune în dezbatere rolul centrelor de vizitare în managementul vizitatorilor, precum și modalitățile de promovare a turismului durabil în siturile desemnate UNESCO: situri aflate pe lista patrimoniului mondial – World Heritage List (WHS), rezervații ale biosferei – Programul Omul şi Biosfera (MAB) și geoparcurile internaționale UNESCO (UGGp)”, transmite Consiliul Județean Buzău printr-un comunicat de presă.

Musafirii vor ajunge de azi la Buzău, dar workshop-ul va începe mâine. După vizitele ce vor urma în teren, în a doua zi de lucrări, participanții vor împărtăși impresii despre Geoparcul Internațional Ținutul Buzăului.

Ținutul Buzăului a fost desemnat Geoparc UNESCO în primăvara acestui an. Acesta are elemente de interes geologic deosebit, înglobează 18 comune, se întinde pe o suprafață de peste 1.000 de kilometri pătrați și are o populație de peste 40.000 de locuitori.