Actualitate

BUZĂUL FACE DE CINCI ORI MAI MULTE TESTE. O treime din probe sunt pozitive. Care este rata de imunizare

În laboratorul de testare al Direcției de Sănătate Publică Buzău se lucrează la foc continuu. Creșterea numărului de persoane care prezintă simptomatologie specifică noului coronavirus a făcut ca și capacitatea de testare a Buzăului să crească. Astfel dacă pe 11 mai, când aparatul Real Time PCR a fost pus în funcțiune, epidemiologii puteau lucra doar o sută de teste pe zi, în prezent s-a ajuns să fie prelucrate 500 de probe la un interval de 24 de ore. Anunțul fost făcut chiar de Carmen Scântei, șeful epidemiologilor din Buzău,  într-o intervenție telefonică la Focus News.

”Noi mergem la 500 de testări pe zi. Dar sunt și alte testări prin laboratoare private care întârzie foarte mult oferirea acestor date motiv pentru care nu le putem contabiliza corect pe fiecare etapă în parte. Doar în laboratorul nostru  se lucrează 500 de probe pe zi. Am ajuns să lucrăm pe două truse consecutiv. Am beneficiat de o piesă de extracție automată pentru aparatul PCR pe care îl avem și acest lucru ne-a ajutat să folosim mai multe kituri deodată. Astfel laboratorul nostru s-a reorganizat și personalul lucrează în două ture pentru a face față acestui număr mare de probe pe care le-am avut”, a explicat la Focus News Carmen Scântei.

O treime din probe, pozitive

Carmen Scântei a punctat că aproape o treime din aceste probe au rezultate pozitive.

”Din cele 500 de testări, cam 30% sunt rezultate pozitive. Au fost fluctuații. Acum suntem într-un trend, n-aș putea să spun ascendent, dar este constant în cifră înaltă”, a explicat medicul epidemiolog.  

20% din populație a dezvoltat anticorpi

Pe de altă parte, Carmen Scântei a explicat că se iau probe pentru a se putea depista care ar fi rata de imunizare a populației după opt luni de pandemie. Deși, deocamdată nu este finalizat studiul, care de altfel se face nu doar la Buzău și la nivel național, o primă concluzia ar arăta că 20% din populația Buzăului ar fi dezvoltat anticorpi.

”Noi suntem într-un studiu de seroprevalență care se face la nivel național, la Institutul Național de Sănătate Publică. Din primele tentative de lucru a probelor care au fost trimise lunile trecute arată că cel puțin 20% din populație are anticorpi care atestă trecerea prin infecție. Dar nu este o statistică la care să putem apela astăzi, deocamdată nu este finalizat studiul, încă se continua recoltarea de probe”, a spus Carmen Scântei.

De la debutul pandemiei în județul Buzău au fost testate 15 777 de persoane, iar 10941 dintre acestea au fost locuitori ai municipiului Buzău. Din totalul persoanelor testate, 4027 au fost infectate cu SARS-CoV-2, ceea ce înseamnă că o persoană din patru testate a avut COVID-19.

Numărul testărilor a crescut masiv în ultima lună, când a fost înregistrat și un record al infectărilor. În octombrie 1.100 din cele 2.700 persoane testate la nivelul județului au fost confirmate cu COVID-19.

Mica Publicitate