Actualitate Agricultura acum

Buzăul, locul trei în topul național după numărul focarelor de pestă porcină! Ce nu s-a învățat despre transmiterea acestui virus

Pesta porcină a făcut ravagii la Buzău. Sute de suine din gospodăriile oamenilor și mii de animale crescute în ferme au fost ucise după ce au fost depistate cu virusul pestei porcine africane. În plus, județul ocupă locul tei în topul național după numărul focarelor de pestă porcină. În ciuda acestor statistici îngrijorătoare, sunt încă gospodari care nu respectă regulile minime care să le apere porcii. Mai mult,  s-a ajuns chiar ca unii dintre săteni să nu mai crească animale de frica virusului.

350 de porci din gospodăriile oamenilor și alte câteva mii din ferme au murit anul acesta de virusul pestei porcine la Buzău.

”Anul acesta 350 de capete de porci, din gospodăriile oamenilor, au fost uciși. Nu este un număr foarte mare totuși dacă avem în vedere că sunt 45.000 de suine înregistrate. Însă, numărul suinelor ucise de pesta porcină a fost mult mai mare. Vorbim de 18.000 de capete, cea mai mare parte fiind animale crescute în ferme. În acest an au fost afectate 4 ferme, dintre care doar pentru una au fost ridicate restricțiile”, a spus Iulian Moca, purtătorul de cuvânt al DSV Buzău.

Și din păcate, virusul pestei porcine continuă să se extindă. În ultima săptămână, la Buzău au fost depistate patru noi focare astfel că județul ocupă locul 3 la nivel național, după județele Ialomița și Teleorman.

Cifrele sunt destul de mari însă în ciuda mortalității crescute, medicii veterinari constată că sunt  gospodării unde nu sunt respectate nici regulile minime care ar putea preveni apariția îmbolnăvirilor.

Iată care sunt principalele cauze care duc la apariţia de noi focare comunicate de ANSVSA:

  • – intrarea/ieşirea porcinelor în/din exploataţii fără a se solicita medicului veterinar documente care să ateste starea de sănătate a acestora;
  • – scoaterea animalelor din zonele de restricţie (protecţie, supraveghere, infectată), deci nerespectarea restricţiilor prevăzute în prevederile Regulamentului delegat (UE) 2020/687 care trebuie să se stabilească şi să se aplice în aceste zone;
  • – sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar, carnea provenită de la acesta constituind în permanenţă o sursă de difuzare a virusului PPA (virusul rezistă în carne congelată peste doi ani);
  • – nerespectarea obligației de către deţinători de a anunţa medicul veterinar atunci când la porcii pe care-i deţin apar îmbolnăviri şi/sau mortalităţi;
  • –  de multe ori, aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morţi de PPA în pădure, păşune, marginea apelor etc;
  • – nerespectarea măsurilor minime de biosecuritate, în multe exploataţii nonprofesionale aflate în zonele de protecţie şi supraveghere, stabilite şi aprobate în cadrul CLCB.

Pe de altă parte, sunt și săteni care fie după ce au pierdut animale din cauza pestei porcine fie pur și simplu de teama virusului, au renunțat la creșterea porcilor în gospodărie.

”Oamenii n-au înțeles că trebuie respectate condițiile de biosecuritate și de aceea o mică parte dintre ei sunt reticenți în ceea ce privește achiziționarea de porci”, a spus Iulian Moca.