Actualitate

Buzăul, mai tare decât Berlinul! Pădurea Crâng ar putea deveni cel mai mare parc natural din UE. Mai este nevoie de un aviz pentru trecerea pădurii în proprietatea municipalității

După aproape 5 ani de la primele demersuri pentru preluarea pădurii Crâng, intenția municipalității buzoiene este pe punctul de a se concretiza. Un singur aviz mai trebuie obținut de la Ministerul Justiției pentru ca pădurea cu o suprafață de circa 178 ha să intre în administrarea municipalității. Anunțul a fost făcut de primarul Constantin Toma, la Focus Tv.

“Mai avem doar un singur aviz de la Ministerul Justiției pentru a obține Crângul. Este a treilea circuit de la ministerele avizatoare pentru a transfera pădurea în proprietatea municipiului Buzău pentru a accesa fonduri europene și a salva această pădure, a o regenera și a o transforma într-o pădure parc. Am început demersurile la începutul lui 2017. În 2018 am obținut Legea 220/2018 și de atunci ne-am tot bătut.”

Odată preluată pădurea de la Romsilva, municipalitatea va trece la următoarea etapă. Și anume, atragerea de fonduri europene pentru regenerarea plămânului verde al Buzăului și amenajarea pădurii în ceea ce se vrea a fi cea mai mare pădure parc din Europa. Pentru asta, autoritățile locale vor înlocui arborii uscați din cauza ciupercii asiatice și extrași din pădure, dar vor extinde și suprafața plantată pentru a reuși amenajarea unui parc natural mult peste dimensiunile celui din Germania, cel mai mare parc european din prezent.

„Când vom primi pădurea, vom putea tăia pentru a replanta întrucât ceea ce este uscat trebuie îndepărtat rapid. Vrem să regenerăm, dar vor fi aduse și niște transformări de a fi prima pădure parc din Uniunea Europeană. În momentul acesta este parcul din Berlin, am fost personal în 2019 acolo. Ei au 192 ha, mai plantăm și noi pe vreo 10 ha, să-i batem și noi pe nemți la ceva. Deci, va fi un mediu mai sănătos la Buzău, vom avea mai mult oxigen. Am vorbit și cu domnul Costel Vânătoru, de la Banca de Gene, să realizăm aici inclusiv o grădină botanică.”

În prezent, municipalitatea are în adminsitrarea doar circa 10 ha, adică suprafața pe care este amenajat Parcul Crâng.