Actualitate

La pas prin Munții Buzăului. Peisaje uimitoare descoperite de un grup de prieteni pasionați de drumețiile montane

Ce poate fi mai plăcut decât să urci pe poteci înguste de munte, să escaladezi pereți stâncoși și abrupți, pentru ca mai apoi să-ți tragi sufletul sub cerul liber, la mii de metri altitudine, într-o liniște deplină și într-un peisaj de o frumusețe ireală? Expedițiile montane nu înseamnă doar sănătate curată pentru organism, ci și un bun prilej de a socializa și de a depăna amintiri, de a uita de stresul cotidian, măcar pentru câteva ore.

De aproape 5 ani, câțiva prieteni din Buzău pe care îi leagă, printre altele, pasiunea pentru munte, au pus la punct un grup care organizează periodic drumeții pe munte. “Huhurezii”, așa cum s-au autointitulat, străbat la pas poteci înguste prea puțin cunoscute, unele neexplorate de zeci de ani. În week-end sau ori de câte ori au câteva ore libere, pornesc la drum, fie în județ, fie în alte zone din țară.

Sursa Facebook Edi Hîrjoi
Munții Siriu

“Eram un grup care mergeam, ocazional, prin munți. Prin 2017, a apărut denumirea de Huhurezii, din partea unui coleg. Suntem un grup de prieteni care, când avem timp liber, ne strângem și luăm la colindat trasee montane marcate, nemarcate, mare parte prin Munții Buzăului, dar destul de des și prin munții din împrejurimi. Noi am bătut de foarte multe ori aceleași trasee, chiar dacă am fost undeva, când avem timp liber și nu putem merge mai departe, ne refugiem aici, pentru a ne bucura de natură, socializare, pentru a ne face noi prieteni. Grupul e unul făcut pe Facebook, în ideea de a ni se alătura oricine, suntem deschiși la oameni noi, oameni vechi, oricând poate veni oricine. Muntele apropie și devenim prieteni pe parcursul unui traseu”, spune Edi Hîrjoi, inițiatorului acestui grup.

Pasiunea pentru natură este mai presus de orice, așa că expedițiile nu țin cont de anotimp. Important este ca participanții să aibă bocanci adecvați plimbărilor pe munte și haine care să îi ferească de vânt și ploaie.

“Nu contează că plouă, că ninge, că e soare sau frig, mergem în plimbare. De altfel, muntele e imprevizibil mereu, te poți duce pe vreme bună și, într-o oră, să se schimbe. Iarna trebuie echipament, pentru că, deși la noi sunt munți mai mici, nu e cazul să te duci nepregătit. Oricând muntele te poate prinde pe picior greșit și se pot  întâmpla multe. Cineva care e la început de drum rămâne cu o traumă dacă alunecă rău, dacă degeră. Nu trebuie neapărat un echipament sofisticat. Când facem niște ture mai mari ne îngrijim ca toată lumea să se simtă bine, luăm întotdeauna ceva echipament în plus la noi, poate e nevoie pentru ceilalți. E nevoie de bocanci cu talpă aderentă, sunt anumite zone înclinate și iarna îngheață și automat trebuie să te ajuți de niște gheare de pisică ce se atașează peste bocanc, pentru a atenua efortul.”


Sursa: Facebook/Edi Hîrjoi

Celor doi, trei prieteni care au pornit la drum inițial, treptat, li s-au alăturat cunoscuți sau buzoieni care au văzut pe Facebook aventurile acestora. Au fost expediții la care au luat parte și peste 40 de persoane.

“De 1 decembrie 2021 cred că am bătut recordul: au fost peste 40 de persoane. De regulă, plecăm de la doi inși, la 20, dar acum a fost un record. Am urcat pe Penteleu, pe o parte, am coborât pe alta. Încă de la început i-am avertizat că o să avem cod roșu de vânt sus și au venit foarte mulți. Când am ajuns acolo, n-am văzut nimic. Am înfruntat un vânt crâncen de 100 km/h, cu un ger cumplit, dar s-a urcat, s-a făcut față.”

În momentul în care pornesc în drumeție, buzoienii aleg trasee care bucură ochii și inima. Fie că ajung în zone cu mare popularitate în rândul turiștilor, fie că optează pentru trasee în sălbăticie, cunoscute doar de către exploratorii care iubesc muntele, peisajele sunt mirifice.

“Munții încă sunt cu trasee îndepărtate. Mulți se duc la Lacul Vulturilor și Penteleu, dar sunt trasee de care nu știu mulți. Avem trasee foarte sălbatice, n-a pătruns picior de om de zeci de ani, dar e mai bine să rămână așa necunoscute pentru că, se știe, cu cât popularizezi o zonă cu atât se găsesc și mai mulți „binevoitori”.”

Din păcate, deși natura este darnică, iar Munții Buzăului sunt adevărate comori, cu peisaje care te lasă fără cuvinte, sunt și turiști care lasă urme pe unde trec. Pajiștile păstrează urmele ATV-urilor, dar și ambalajele aruncate peste tot vorbesc despre trecerea unor turiști certați cu natura.

“La noi, traseele încă urmează drumurile forestiere și mai puțin poteci, avem și poteci care străbat munții dar sunt mai puțin cunoscute. În ultima perioadă, Munții Buzăului au început să fie explorați de turiști datorită celor două masive: Siriu, cu Lacul Vulturilor, și Penteleu. Rămân și cu un gust amar. Fiind drumuri forestiere, facilitează accesul off-road-ului, nu e nimeni care să interzică pătrunderea într- un areal protejat. Se duc în stânga și-n dreapta, și fac numai răni pe munte. De aia ne ducem mai mult iarna, pentru că iarna se acoperă cumva nemernicia asta a omului, care se duce până acolo cu mașina. Prin 2011-2012 am avut acțiuni de remarcare a unor trasee foarte vechi, în Siriu, Penteleu, s-a făcut traseu de creastă care face legătura cu Munții Vrancei. În timp, s-au tăiat pomii cu marcajele, s-au deteriorat, nefiind nicio entitate juridică care să le întrețină și să le refacă.”

Cei care iubesc cu adevărat munții, îi consideră o a doua casă și se comportă ca atare. Membrii grupului organizează periodic acțiuni de marcare a traseelor, de refacere a indicatoarelor, ba chiar se luptă pentru înființarea unei formațiuni Salvamont la Buzău.