Actualitate SĂNĂTATE

BUZĂUL NU A VACCINAT CU SERUL ASTRAZENECA DIN LOTUL RETRAS. Unde a ajuns, totuși, vaccinul

Vaccinul de la AstraZeneca, din lotul 2856, retras inițial din Italia și apoi din  România, după ce s-ar fi constatat efecte secundare grave, nu a fost folosit în centrul din municipiul Buzău, de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, acolo unde are loc vaccinarea populației cu acest ser. Buzăul nu a primit nici o doză din acest lot.

Aceste doze au ajuns în următoarele judeţe: Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Caraş-Severin, Cluj, Dolj, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiş, Vâlcea şi Vaslui.

Celelate 4.257 din acest lot, care nu au fost folosite, se regăsesc în centrele de vaccinare din judeţele Bacău, Bihor, Botoşani, Dolj, Gorj, Iaşi, Neamţ, Suceava, Timiş, Vâlcea, Vaslui şi 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova.

Coordonatorul Campaniei de vaccinare anti COVID, medicul Valeriu Gheorghiță, spune  că aceste vaccinuri sunt păstrate în condiţii de respectare a lanţului de frig, iar în momentul va exista o concluzie a Agenţiei Europene a Medicamentului se va stabili ce se va întâmpla cu ele.

Gheorghiță a adăugat, totodată,  că nu e nevoie de o conduită particulară pentru persoanele care s-au vaccinat din loturile retrase și a îndemnat populația să nu intre în panică.

Joi, mai multe state europene au anunțat suspensarea folosirii vaccinului împotriva COVID-19 AstraZeneca, în urma unor tulburări de coagulare a sângelui semnalate la persoane vaccinate cu acest ser. Un asemenea caz a fost semnalat în Danemarca. Doze din lotul suspect, ABV 5300, nu au ajuns în România.

Ulterior,  Italia a anunțat că a oprit de la vaccinare un alt lot, ABV 2856, după ce au fost raportate efecte secundate grave. Pe de altă parte, specialiștii din Romania spun că nu există în momentul de faţă un semn care să indice o legătură de cauzalitate între vaccinarea cu vaccinurile de la AstraZeneca şi cele 30 de cazuri de evenimente trombo-embolice, adică de apariţie de cheaguri de sânge. Sunt circa 30 de cazuri din aproximativ 5 milioane de persoane vaccinate la nivel european cu vaccinul de la AstraZeneca, frecvenţă similară cu ceea ce se întâmplă în restul populaţiei generale nevaccinate, a precizat coordonatorul campaniei de vaccinare anti COVID din România, Valeriu Gheorghiţă.