Actualitate SĂNĂTATE

SPERIAȚI DE VACCIN. Puțini buzoieni au mers la vaccin după ce un lot AstraZeneca a fost retras. Șeful centrului: ”Ne așteptam să nu vină nici aceștia.” OMS: ”Ar trebui folosit în continuare”

Suspiciunile care planează asupra vaccinului AstraZeneca, după ce mai multe state europene au retras două loturi pe motiv că ar fi apărut reacții adverse grave în cazul unor persoane care au primit acest ser, își produc efectele și la Buzău.

Deși, în județ, nu a ajuns nici un vaccin din lotul suspect, retras inițial din Italia și apoi și din România, respectiv, AVB 2856, totuși, buzoienii s-au speriat iar mulți nu s-au mai prezentat la vaccinare, vineri, atunci când aveau programare.

” Astăzi au fost programate 180 de persoane la vaccin. Până la ora 12:00, s-au prezentat aproximativ 40 de persoane. Cifra este una mică dacă socotim că în 12 ore sunt programaţi 180, noi în general până la ora 12.00 aveam 60 vaccinaţi. Acum sunt 38. Dacă luăm pe ore, ar fi trebuit până la ora 12.00 să fie 60. S-a prezentat lumea, dar mai puţină. Ne așteptam să nu vină nici aceștia”, a declarat, vineri, Valentina Micu, șeful centrului de vaccinare de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu din municipiu, centru în care imunizarea se face, exclusiv, cu vaccin de la AstraZeneca.

Unii buzoieni au mers la centrul de vaccinare cu intenția de a-și face vaccinul, însă când au auzit că vor primi serul de la AstraZeneca au  refuzat și au făcut cale întoarsă spre casă.      

Au fost 4 pacienți care au venit, au aflat ce vaccin ar fi urmat să primească și au refuzat. Nu au acceptat și au plecat acasă. Asta e situația. O să vedem. Acum,  am pus un un afiș la intrare, în centru, cu tipul vaccinului ca să nu mai intre si să întrebe si să avem comentarii când află ce vaccin se folosește aici. Să se știe că aici se face vaccin exclusiv de la AstraZeneca”, a mai declarat medicul Valentina Micu.

Pe de altă parte,  un refuz al vaccinului AstraZeneca a fost constatat și zilele trecute, la Buzău, înca înainte de retragerea lotului 2856.                                  

Buzăul a primit, până acum, 4754 de doze de vaccin de la AstraZeneca și au fost imunizate cu acest ser peste 4000 de persoane. De menționat că în centrul de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu se imunizează exclusiv cu serul de la AstraZeneca.

Joi, mai multe state europene au anunțat suspendarea folosirii vaccinului împotriva COVID-19 AstraZeneca, în urma unor tulburări de coagulare a sângelui semnalate la persoane vaccinate cu acest ser. Un asemenea caz a fost semnalat în Danemarca. Doze din lotul respectiv nu au ajuns în România.

Ulterior,  Italia a anunțat că a oprit de la vaccinare  lotul ABV 2856 după ce ar fi fost raportate efecte secundare grave. Pe de altă parte, specialiștii din România spun că nu există în momentul de faţă un semn care să indice o legătură de cauzalitate între vaccinarea cu vaccinurile de la AstraZeneca şi cele 30 de cazuri de evenimente trombo-embolice, adică de apariţie de cheaguri de sânge. Sunt circa 30 de cazuri din aproximativ 5 milioane de persoane vaccinate la nivel european cu vaccinul de la AstraZeneca, frecvenţă similară cu ceea ce se întâmplă în restul populaţiei generale nevaccinate, a precizat coordonatorul campaniei de vaccinare anti COVID din România, Valeriu Gheorghiţă.

Pe de altă parte, vineri, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății au precizat că nu e nici un motiv ca vaccinul de la AstraZeneca să nu fie folosit, în continuare.

Mica Publicitate