Actualitate

Buzăul, pe lista neagră! Nu s-a mișcat un pai pentru închiderea unei gropi de gunoi aflată pe lista celor pentru care România a fost trimisă în judecată

România va trebui să dea socoteală în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, riscând sancțiuni considerabile, pentru neînchiderea gropilor de gunoi neconforme.  După ani buni de păsuire, oficialii de la Bruxelles au decis să dea în judecată țara noastră în condițiile în care, în ultimii 3 ani, în ciuda avertismentelor, România a închis doar 24 din cele 68 de depozite neconforme.

Printre gropile ilegale care ar fi trebuit închise de ani buni se află și două din județul Buzău. Este vorba despre depozitul de deșeuri industriale periculoase VENUS OILREG și depozitul neconform de deșeuri municipale, ambele din Râmnicu Sărat. Primul depozit a avut ca termen de închidere finele anului 2006, iar cel de-al doilea, 16 iulie 2017. În ambele cazuri au fost aplicate amenzi peste amenzi, în primul caz s-a ajuns chiar și la plângeri penale, însă, în zadar. Cele două depozite nu au fost încă închise. Mai mult,  în cazul primului, nici măcar nu a fost făcut vreun pas în ultimii ani pentru a se ajunge la închidere.

În ce stadiu sunt lucrările de închidere a depozitelor neconforme din județul Buzău

Depozitul de deșeuri industriuale Venus OILREG, cu o suprafață de 6,29 ha, este administrat de SC REMAT METAL MASTER SRL, în urma vânzării de active a SC RAFINARIA VENUS OILREG SA-societate în faliment. Administratorului i-a fost impus să obțină acordul de mediu pentru închiderea depozitului, dar nu a respectat această sarcină. Societatea susține că nu dispune de fondurile financiare necesare lucrărilor de închidere a depozitului. În aceste condiții, depozitul a fost inclus pe lista celor a căror închidere este propusă să fie finanțată din fonduri de la bugetul de stat. Nu este însă nimic cert până în acest moment. Potrivit unui raport al Gărzii de Mediu Buzău prezentat în ședința Colegiului Prefectural din luna octombrie, nu a fost făcut niciun pas măcar care să ducă la închiderea depozitului.

“- Depozitul se află pe lista celor a căror închidere este propusă să fie finanțată din fonduri POIM, după expropriere.

– Etapele de inchidere vor fi stabilite după realizarea PT

– Organism responsabil  –  SC REMAT METAL MASTER SRL; AFM, dupa expropriere

– Fonduri: POIM/bugetul de stat (prin expropriere teren pe care este amplasat depozitul)

– Nu este încă încheiat un contract cu un operator pentru începerea lucrărilor de ecologizare.

– Conform Memorandumului aprobat de Guvernul României în luna septembrie 2020, finanțarea va fi asigurată din POIM, prin intermediul AFM.  În cazul în care finanțarea nu va fi posibilă din POIM, ea va fi asigurată de la bugetul de stat. Valoarea exactă a închiderii va fi stabilită după parcurgerea analizei due-diligence și elaborarea studiului de fezabilitate;

– Termen inchidere -decembrie 2024

– Nu s-a demarat nicio actiune.”,se arată într-un raport al Gărzii de Mediu Buzău.

Lucrurile stau mult mai bine în ceea ce privește al doilea depozit neconform din Buzău, cel de deșeuri municipale de la Rm Sărat.

“- La data de 16.07.2017 s-a sistat depozitarea deșeurilor;

termenul stabilit de APM Buzău ptr. finalizarea lucrărilor de închidere a fost 16.07.2019 și întrucâtnu a fost respectat, GNM a impus Primăriei Municipiul Rm. Sărat, măsura de a întocmi un nou plan de măsuri cu termene, în vederea închiderii  depozitului,

Primăria Mun. Râmnicu Sărat a stabilit „Graficul de lucru, întocmit cu etape/termene pentru execuția lucrărilor de închidere”, conform căruia, data de finalizare a lucrărilor este 25.11.2021;

– stadiul actual de realizare al lucrărilor este de cca. 90 %;

resursele financiare necesare închiderii depozitului vor fi alocate de primărie din bugetul propriu, deoarece a încercat dar nu a reușit să obțină fonduri din surse naționale și respectiv prin finanțare din fonduri europene structurale; totodată este constituit fondul pentru închiderea și urmărirea postînchidere a depozitului.”

Județul Buzău a mai avut două gropi neconforme, una la Nehoiu și alta la Râmnicu Sărat.Primul depozit a fost închis în decembrie 2017, iar cel de la Fermit Râmnicu Sărat, la finele anului 2018.