Actualitate

Doi soți, părinți și pentru alți copii decât ai lor, trăiesc coșmarul vieții. Toată agoniseala le-a fost mistuită de foc: “S-a năruit toată munca noastră. Dormim pe saltelele pe care le-a târât lumea din casă.” Acum, ei au nevoie de ajutor

Mai puțin de o oră. A fost de ajuns ca munca de zeci de ani a unei familii din Topliceni să se facă scrum. O oră în care parcă s-a dezlănțuit iadul, o oră care a transformat viața liniștită a familiei în cel mai negru coșmar.

În prag de iarnă și de sărbători, soții Dumitrescu din Dedulești, comuna Topliceni, și copiii lor, au rămas sub cerul liber. Un incendiu devastator, provocat de un scurtcircuit electric, le-a distrus casa și tot ce agonisiseră cu greu, cu multă muncă, ani întregi.

Familia Dumitrescu este o familie cunoscută și respectată de localnicii din Dedulești. Soțul este dascăl la biserica din sat, iar soția, asistent maternal. Oameni credinicioși, cu frica lui Dumnezeu, au muncit de când se știu pentru a reuși să aibă căminul la care visau.

Părinți a 3 fete, au decis să aibă grijă și de alte suflete. De 8 ani, mama a devenit asistent maternal. Astfel, familia s-a mărit. În prezent, 2 copii părăsiți de proprii părinți, unul de 5 ani, celălalt de 9 ani, au devenit parte a familiei din Dedulești.

Duceau cu toții, părinți și copii, o viață liniștită. Noaptea de miercuri spre joi, însă, le-a adus cel mai negru coșmar.

“Fiica cea mare este la București. Eu, ca de obicei, o așteptam pe fiica mijlocie să se întoarcă de la serviciu, era schimbul 2. Restul dormeau, iar la un moment dat am ațipit și eu. M-a furat somnul. M-am trezit când m-a sunat fiica cealaltă, de 16 ani, aflată la 3 camere mai încolo, spunându-mi că a sărit siguranța. Nu știu cum am făcut, nu înțelegeam de ce mă sună când suntem în aceeași casă. În momentul acela era întuneric în casă, nu mai aveam lumină, și se vedea de afară o lumină roșie. Nu am știut pe unde să ies. Am ieșit și m-am dus în bucătărie. M-am gândit doar să iau butelia, am zis că mi- e greu s- o desfac, ce să desfac că flacăra mergea pe furtun. Am aruncat-o afară. M-am dus spre chiuvetă dar ce să fac, apa nu mai curgea că nu aveam lumină. Lumina era maximă în bucutărie de la flăcrările din tavan, dar eu nu știam ce e”,a povestit pentru șansanews.ro Janeta Dumitrescu.

Șocată de ce se întâmplă, femeia a încercat să stingă cumva flăcările, dar ce a urmat a fost peste puterile sale.

“Am aruncat o găleată cu apă spre hotă. Atunci mi- a căzut o bucată din tavan. Pe  mână m –a fript, pe față. Când am văzut că nu mai reușesc, l-am trezit pe soț: “scoală că am luat foc”. El, șocat, se învârtea prin casă. A ieșit afară, nu știa ce e cu el. Eu, disperată, m-am dus și am tras copiii de mână, fetița s-a trezit, băiatul speriat: “mama, mașinuța mea”, îi luasem o mașină cu telecomandă, fetița striga după gentuța ei, fiecare după ce avea mai drag. Atunci m-am dus la soacra mea, i-am trezit pe toți, dar n-am mai putut face nimic. Am întins furtunul până în apropierea fânăriei că acolo era dezastru dacă se întindea. Urma cumnata mea, că stăm cu toții în această zonă.”

Întreaga familie, vecinii dar și cei care se aflau în zonă au sărit, care cu ce a putut, pentru a stinge mai repede flăcările. Au sosit și pompierii, dar în zadar. Focul care a ars mocnit sub acoperiș a făcut ca întreaga locuință, o casă mare cu 5 camere și două bucătării, baie, să fie distrusă. Cu tot cu mobilă, aparatură, haine, și tot ce strânseseră în ultimii ani cei doi soți.

“Au sărit cu toții dar n-au putut face mare lucru. Focul a ars mocnit sub acoperiș, flăcările nu s-au dus în sus, și așa a fost distrus tot. Nimic n-am mai salvat din casă. Toată munca noastră de 29 de ani s-a dus în nici o oră. Am avut serviciu de la 18 ani, și eu și soțul, am fost sănătoși și prin muncă cinstită am reușit. Eram bine, terminasem totul, eram în punctul în care ziceam că nu ne mai trebuie nimic, mai ales în vremurile astea grele. Aveam centrală pe lemne, o luasem acum 3 ani, pentru că aveam copii am făcut încălzire prin pardoseală, și eram tare mulțumită. Toată viața am avut plăcerea să avem o bucătărie mare, cu masă mare pe mijloc, să stăm toți la masă, așa satisfăcută eram când o vedeam așa modernă, cu masă mare,cu încălzire prin pardoseală. Și într-o oră s-a dus totul. Dacă fata nu ne trezea, eram morți cu toții.”

Focul a distrus casa și tot ce era în ea: de la mobilă, haine, aparatură electrică și electrocasnică, uși și ferestre. Părinții și copiii s-au mutat, momentan, la rude dar își doresc să refacă rapid căsuța lor pentru că vine iarna și le va fi din ce în ce mai greu.

“Stăm la rude, pe saltelele pe care le-a târât lumea din casă, ne- am împrăștiat pe unde am putut.  Vrem să închidem totul repede, pentru că vine iarna. Totul de la pereți în sus trebuie refăcut, pereții au rămas, atât. Parchetul, gresia, au fost distruse.  Mai am o speranță să nu fi fost distrusă instalația de încălzire. O altă speranță ar fi la centrală, luată la mâna a doua dar bună, să vedem dacă ventilatoarele sunt bune, dar toate aparatele de pe ea sunt topite. Așteptăm pe cineva săptămâna viitoare să vedem dacă mai e funcțională sau nu.„

Pentru asta, însă, buzoienii au nevoie de ajutor. Prietenii și cunoscuții lor s-au mobilizat și au demarat o campanie de strângere de fonduri. Orice sumă, oricât de mică, este de mare ajutor pentru familia din Dedulești, greu încercată.

“Ieri noapte ,în urma unui incendiu,o familie din Topliceni, a rămas ,intr-o clipa,fara toată agoniseala de-o viață. Sunt o familie exemplu ,oameni muncitori,blânzi și credincioși. Au 2 copii proprii, soțul este dascăl la biserica din sat iar soția este asistent maternal profesionist și are in plasament 2 copii,pe care ii îngrijește exemplar. Fac un apel catre toți prietenii mei virtuali ,să ajutam această familie, sa fim empatici și să contribuim fiecare cum putem! Familia are deschis un cont : RO07BACX0000001542135000

Titular cont DUMITRESCU ALINA MARIA”.