Actualitate

Buzăul se unește cu Ținteștiul! Cum a fost primit proiectul

 Noi planuri de extindere a municipiului Buzău. După ce în anul 2005, primarul acelor vremuri, Constantin Boșcodeală, a încercat, fără succes, să alipească stațiunea  Sărata Monteoru de municipiul Buzău, de această dată, comuna Țintești este în planul autorităților actuale de a fi preluată.

Primarul Constantin Toma a anunțat că are în plan organizarea unui referendum  la finalul căruia speră ca Ținteștiul să fie preluat de municipiul Buzău. Vor fi chestionați atât buzoienii din oraș cât și locuitorii comunei respective, care vor trebui să voteze dacă sunt sau nu de acord cu intenția ca Ținteștiul să devină, practic, un cartier al orașului.  Primarul Toma spune că din unirea celor două localități va rezulta o unitate administativ teritorială cu o suprafață aproape dublă iar beneficiile vor fi pe măsură:

” Este foarte important acest lucru pentru că Buzăul se poate dezvolta mult mai armonios împreună cu comuna Ţinteşti pentru a obţine foarte multe fonduri europene, pentru a crea multe oportunităţi pentru investiţii, pentru a se întoarce cât mai mulţi buzoieni acasă, atât din străinătate, cât şi din Bucureşti, pentru a avea realizări cât mai multe pentru creşterea nivelului de trai din municipiul Buzău şi la Ţinteşti. Este nevoie de aşa ceva, pentru că în acest moment, practic, nu mai avem posibilităţi de dezvoltare pe orizontală  în municipiul Buzău, inclusiv pentru construcţii de locuinţe, pentru tineri sau pentru un Spital Municipal, de exemplu.”

În acest moment, comuna Țintești are 7200 de hectare și peste 4000 de locuitori în timp ce municipiul are circa 8100 de hectare și 115.000 locuitori. Alipirea comunei la oraș ar face ca municipiul să însumeze o suprafață cât două orașe mari, cum sunt de pildă Ploiești și Brăila, mai spune primarul Constantin Toma, iar asta s-ar putea traduce prin creșterea nivelului de trai pentru cele două comunități unite.  Iar edilul spune că nu e întâmplătoare alegerea comunei Țintești pentru a fi alipită Buzăului:

Autostrada A7 pentru care avem deja aprobată o hotărâre de Guvern trece aproximativ  la jumătatea distanţei  dintre Buzău şi satul Pogonele, care este un sat component al comunei Ţinteşti. Deci. şi această oportunitate  extraordinară ne ajută pentru a dezvolta Buzăul şi Ţinteştiul. ”

Primarul comunei Țintești, Aurel Stoica, spune la rându-i că alipirea localității municipiului ar avea numai efecte benefice: odată preluată de municipiul Buzău, în localitate s-ar putea investi mai mult iar viața oamenilor va fi mai bună:

Având un buget mai mare am putea să dezvoltăm localitatea mai mult. Având şi Urbisul care poate face anumite lucruri precum asfaltare, de întreţinere a drumurilor, având şi Compania de Apă pentru apă  şi canalizare, reţeaua de gaze care poate fi foarte uşor adusă la noi  de la vreo 3 km de la Buzău până la satul Pogonele, vor fi multe avantaje”.

Extinderea municipiului Buzău prin preluarea unei comune apropiate, în urma unui referendum nu este o idee rea, spune  și consilierul municipal USR Plus, Irinel Cârstea. Însă, această preluare nu poate fi făcută oricum, ci având la bază, dincolo de un eventual vot al oamenilor,  argumente solide care să justifice tot acest demers:

Pe fond nu este o idee rea, însă ne putem uita în jurul municipiului Buzău şi vom observa că avem alte posibilităţi pentru această mărire a oraşului şi aici mă refer la comuna Mărăcineni, la Verneşti sau Vadu Paşii. Oraşul a început să devină din ce în ce mai aglomerat, iar noi trebuie să ne extindem cumva către exterior şi să nu creăm aglomeraţii în centru, ci să creăm mai multe centre ale unui oraş pentru că aceasta este soluția de viitor. Repet, nu este o idee rea, dar  nu cred că Ţinteşti ar fi zona cea mai favorabilă pentru implementarea acestei idei.”

Și liberalii așteaptă de la edilul șef al Buzăului explicații cu privire la modul în care ar urma să fie preluată comuna Țintești, dar și cum se justifică o astfel de inițiativă. 

Mărturisesc că încă nu mi-am făcut un punct de vedere final, pentru că nu am văzut o expunere de motive foarte bine argumentată. Este foarte importantă această expunere de motive pentru că nu semnăm  “Pacea de la Ţinteşti”. Aici va trebui să justifice primarul Toma foarte serios un astfel de demers. Acţiunile viitoare vor pune în mişcare toţi buzoienii. Eu ştiu foarte bine că a mai avut loc un eşec similar în ceea ce priveşte încercarea de preluare,  pe timpul mandatului lui Boşcodeală, a staţiunii Sărata Monteoru. Deci, va trebui foarte bine argumentată  o astfel de acţiune. Cred că sunt şi nişte motive economice care stau la baza unui plan de dezvoltare a municipiului Buzău. Vom vedea exact despre ce este vorba. Cum se va face şi care este justificarea unui astfel de demers.(..) Dar, dincolo de a ne hazarda şi a face diferite speculaţii, este foarte important să spunem că va fi o adevărată piatră de încercare trecerea referendumului. Va fi o mobilizare generală. Bănuiesc că primarul Toma are în vedere această chestiune, pentru a transforma o simplă idee într-un proiect fezabil, pentru că suntem doar în stadiul de vorbe la ora actuală. Doar o mobilizare generală va putea să ducă la o finalitate serioasă un astfel de demers. În fiecare săptămână, domnul primar, lansează câte o altă temă.  Să vedem finalitatea lor . Este foarte important.” a declarat senatorul PNL de Buzău, Vlad Pufu.

Pentru ca ideea lansată în spațiul public de primarul Constantin Toma de preluare a comunei Țintești să devină realitate este nevoie de un referendum local la care atât locuitorii municipiului cât și cei de la Țintești să voteze ”pentru” sau ”împotriva” unirii celor două localități.  Regula prevede ca la urne să se prezinte minimum 30 la sută din totalul votanților iar 50 la sută plus unu să voteze pentru. Apoi, rezultatul merge în Parlament, unde se emite o lege, care să parafeze unirea celor două localități.

De menționat, că Țintești este localitatea natală a primarului Constantin Toma.

În anul 2005, primarul de la acea vreme, Constantin Boșcodeală a organizat un referendum prin care a încercat să preia stațiunea Sărata Monteoru.  Referendumul nu a fost validat, deși locuitorii din Sărata Monteoru au fost de acord cu demersul municipalității buzoiene. Însă, la vot nu s-au prezentat suficiente persoane din municipiul Buzău, astfel încât acțiunea să fie validată și să meargă mai departe, în Parlament.