Actualitate

Primarul Toma le răspunde celor care îl acuză că are interes să alipească Ținteștiul de Buzău: ”Nu am nici un metru pătrat la Țintești. Și dacă aveam, ce? Era furat?”

Primarul Buzăului, Constantin Toma, susține că nici o altă comună în afara Ținteștiului nu ar putea fi alipită orașului Buzău, care a ajuns în situația de a nu mai avea terenuri pentru a se dezvolta. Prezent joi într-o emisiune la Focus Tv, edilul șef a explicat punctual de ce a fost aleasă această localitate și nu alta pentru a fi comasată cu municipiul reședință de județ.

Comuna Mărăcineni, de pildă, are un număr foarte mare de locuitori și o suprafață mică, iar asta nu ar crea nici un beneficiu municipiului Buzău, care are nevoie de terenuri pentru atragerea de investitori dar și de dezvoltatori imobiliari. Nici Gălbinași nu putea fi luată în calcul pentru a se uni cu Buzăul, și nici Vadu Pașii.

”Cei de la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu lucrează deja la un studiu şi, probabil, în două-trei săptămâni ne vor da acest studiu. Foarte mulţi mă întreabă ,, de ce nu te duci într-o comună mai bogată, cum ar fi Mărăcineni?” Avem această barieră naturală care este râul Buzău. Cea mai mare aglomeraţie este în acea zonă, dar Mărăcineni are doar 2900 de ha, faţă de 7100 de ha cât are Ţinteşti. Este aproape cea mai populată comună din judeţul Buzău, adică aproape 10.000 de locuitori, aşa cum este şi Vadu Paşii. Deci, suprafaţa mică, locuitori mulţi.

Cu Gălbinaşi ne învecinăm doar pe 3 km şi ceva. Deci, practic este o fâşie faţă de 13 km. Este mai departe, dar cel mai avantaj pe care îl reprezintă unirea cu Ţinteştiul : vecinătate pe 13 km- vecinătate cu Zona Industrială. Pământurile comunei Ţinteşti încep cu Zona Industrială, iar noi avem în Zona Industrială super capacitate la utilităţi. Această unire cu Ţinteştiul, autostrada trecând practic pe acolo, ne va ajuta extraordinar de mult”, a declarat primarul Constantin Toma la Focus Tv.

În condițiile în care Ținteștiul este singura zonă care ar permite dezvoltarea Buzăului, primarul Constantin Toma a început demersurile pentru a-si duce planul la bun sfârșit. A inițiat deja seria întâlnirilor politice la care își expune motivele ce-l determină să-și dorească alipirea cu Ținteștiul iar semnalele sunt încurajatoare. Toți consilierii locali din Țintești, indiferent de partidul din care fac parte, au fost de acord cu proiectul municipalității buzoiene, la fel și aleșii PSD din Consiliul Local Municipal. 

” Am fost la Ţinteşti. Primarul a zis că-i strânge pe toţi consilierii locali şi aparatul Primăriei, iar eu să le povestesc ce  am de gând şi ulterior să îi intrebăm pe fiecare dacă sunt de acord. A fost unanimitate. Au fost toţi de acord, inclusiv liberalii, care au 5 consilieri locali şi PSD care are 8. Mi-a plăcut de primar. L-a întrebat pe fiecare ce părere are. Sincer, am avut puţine emoţii. Mă gândeam că mă duc aici, o să iasă un circ, un tămbălău. Bineînţeles că oamenii au suspiciuni, va trebui să răspundem la mai multe întrebări. Ce vor face cu animalele, cât vor fi impozitele, dar absolut toţi au considerat că treaba asta că Ţinteştiul va funcţiona şi să mă ocup de Buzău şi mai puţin de Ţinteşti, pentru că la Ţinteşti vor ieşi suficienţi la vot şi vor vota. Şi acest lucru consider că este un avantaj. Faptul că am credibilitate şi în Ţinteşti, că am credibilitate şi în Buzău, e mare lucru. Contează să fiu apreciat şi în Ţinteşti, să fiu apreciat şi în Buzău. Consider că este un lucru important”, a mai declarat primarul.

Criticat pentru că a ales Ținteștiul ca localitate care să se unească cu municipiul, comuna fiind locul său natal, primarul Toma spune că în spatele demersului său nu există nici un interes ascuns.

” Nu am nicio proprietate. Noi suntem 4. Două surori şi doi fraţi. Tradiţia la Ţinteşti este ca cel mai mic şi sora mea, Ileana, este mai mică decât mine cu 18 ani, ne-am dus la notariat cu fratele meu şi cu sora mea, Victoriţa şi am dat totul pentru ea. Aşa s-a întâmplat, ca cel mai mic să primească totul. Şi tata şi bunicul au făcut la fel. Eu am urmărit tradiţia asta în familie.  Deci, nu am niciun metru pătrat la Ţinteşti. Bineînţeles că au mai comentat. Mai am neamuri cu teren. Dom’le, îmi cer scuze că m-am născut la Ţinteşti. Eu ce să fac acum? Nu am generat eu chestia asta ca părinţii mei să mă nască acolo. Dacă condiţiile sunt cele mai bune pentru a ne uni cu Ţinteştiul, nu văd care este problema. Chiar dacă aş fi avut pământ acolo, îl furasem? Nu! Deci, nu este un interes imobiliar din partea mea.”

Proiectul alipirii Ținteștiului de Buzău urmează a fi supus dezbaterii publice, urmând ca, cel mai probabil, la finele lunii iulie să fie organizate sedințe comune de consiliu local. Intre timp, ar urma să fie organizate întâlniri in care oamenilor li se vor expune oportunitățile care rezultă în urma acestei comasări.

Referendumul ar urma să fie organizat în prima duminică a lunii octombrie. Ca să treacă referendum va trebui să aducă la vot cel puțin 30 la sută dintre locuitorii municipiului Buzău și tot atâția de la Țintești, iar dintre cei care vor fi trecut pe la urne trebuie să fie de acord cel puțin 50 la sută plus unu.  Apoi, proiectul alipirii celor două unități administrativ teritoriale va trebui depus spre aprobare la Prefectură, și în final la Parlament.  

Dacă localitatea Țintești va fi alipită municipiului Buzău, primăria de acolo nu se va desființa, ci va exista un punct de lucru, pentru ca ținteștenii să nu fie obligați să vină la Palatul Comunal pentru a-și rezolva problemele.

Autorul știrilor

Cristina Sterian

2 Comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu

 • Dincolo de o mana de… cine stie.. care si cati oameni… nimanui nu-i pasa de terenurile sau… lipsa terenurilor domnului primar. Problema acestei initiative este ca multor oameni nu le pasa nici de Tintesti. Nu au si nu au avut, mai mult sau mai putin, nicio legatura cu Tintesti-ul si, astfel, nu ii intereseaza.
  Exceptand ca se reuseste, cumva, sa se ridice interesul fata de aceasta initiativa… oamenii nu se vor “obosi” sa mearga la vot nici macar pentru a vota impotriva extinderii spre Tintesti – si, atunci, Buzaul va ramane cu acelasi spatiu si… acelasi potential de dezvoltare imobiliara si a industriei… pe langa altele, atatea.
  Si zicand ca domnul primar ar detine Tintestiul in totalitate si ar vrea sa il faca parte din municipiu… cati oameni credeti ca ar merge sa voteze… pana si impotriva acestui lucru… cand vor sti, foarte bine, ca initiativa va disparea daca nu se prezinta destui oameni la vot?!
  Oamenilor le pasa de extinderea Buzaului in directia “X” (oricare “X” ar fi)… extrem de putin, caci, majoritatea, nu simt ca ii implica imediat, direct, sau intr-un fel previzibil, sigur. Ca votarea sa aiba vreo sansa de succes… cum-necum… astea trebuie sa se schimbe.
  Pana la toamna, cine stie ce mutatie si/sau val mai apare, Doamne, Fereste, si… si fara ele… cat timp comunitatile, mici si mari, de “oameni de rand” nu sunt angrenate in acest proiect… sansele lui de reusita sunt extrem de mici, indiferent de argumentele logice prezentate.
  Ca ex…. in vanzari… logica e buna si utila, insa nu poti vinde numai folosind logica – nici pe departe.
  Macar sa se gaseasca alte, multe, planuri de proiecte de interes local deosebit… sau… nu stiu… ceva, caci asa… tare ma indoiesc ca tanti X si nea Y si doamna Z si domnul W etc. vor merge-ntr-o zi de weekend sa stea la rand sa voteze extinderea orasului… mai ales in timp de pandemie (Doamne, Fereste!).

 • Cum am mai scris… o idee este ca… daca se aduna buzoienii care vin dintr-o comuna sau alta, invecinata orasului, si si oamenii si firmele care, indiferent de mod/motiv, au cate un interes sau altul pentru dezvoltarea orasului intr-o directie sau alta (sau… ca el sa nu se dezvolte intr-o anumita directie, caci unii… pot vrea sa locuiesca in mediul rural) si daca ei se “aseaza”… “pe pozitii diferite, intr-o dezbatere” 😀 (care dezbatere, asa, se extinde mult mai mult)… poate, astfel, se aduna destui pentru a valida votarea. 😉 🙂
  Strategia cu “nu ma imbogatesc daca Tintesti-ul devine cartier al orasului” (=”sunt cinstit”/”nu incerc sa te fur”/crede-ma… ca e mai mult interesul tau decat al meu”) si “avem argumente, logice” (=”e bine de facut, pentru toata lumea”/”e util… in general”)… pai… daca nu apare si alta… vom afla, cu Ajutorul Domnului 🙂 , ce sanse de reusita a avut aceasta. 😀