Actualitate

Buzăul, sub semnul vântului, până la miezul nopții. Unde se înregistrează cele mai mari viteze

Codul galben de vânt, în vigoare în județul Buzău până la noapte, la ora 23:00, se resimte din plin. În tot județul vântul bate cu putere, atât la câmpie, cât și în zona de munte.

În prima parte a zilei, în municipiul Buzău, a fost înregistrată o viteză de 19,7m/s, ceea ce înseamnă 71 km/h. Și în zonele montane vântul bate cu viteze foarte mari. La Stația Meteo Bisoca s-au înregistrat pe parcursul zilei de marți viteze de 22m/s. Adică, la rafală, vântul a avut peste 80 de km/h.

Până la ora postării acestui material, nu a fost înregistrat niciun incident în județ din cauza rafalelor puternice. Însă, autoritățile sunt în continuare în alertă. Codul galben expiră la noapte, dar și mâine sunt așteptate intensificări ale vântului. În acest context, polițiștii vin cu o serie de recomandări pentru șoferi:

  • Pe durata manifestării vântului puternic, recomandăm populației să evite deplasările cu autovehiculele. Dacă totuși trebuie să porniți la drum, lăsați acasă persoanele care ar putea fi expuse unui risc mai mare în cazul unor evenimente nedorite (copii, bătrâni, femei însărcinate, persoane cu afecțiuni medicale). Asigurați-vă că aveți combustibil suficient, nu strică o pătură și câteva haine groase de rezervă.
  • Interesați-vă de starea traseului pe care urmează să îl parcurgeți, de restricțiile instituite și nu uitați că trebuie să respectați cu strictețe indicațiile agenților rutieri întâlniți în trafic. Aceștia acționează pentru siguranța dumneavoastră.
  • În situația în care sunteți surprinși în zone deschise, trebuie să vă îndepărtați rapid de zona în care se manifestă fenomenele și să identificați un spațiu care garantează protecția.
  • Dacă vă aflați în autovehicul, trebuie să vă îndepărtați, pe cât este posibil, de zona în care vântul suflă cu putere. De asemenea, trebuie să rămâneți în interiorul autovehiculului, pentru a nu fi loviți de obiecte (crengi de copaci, porțiuni de tablă) purtate de vânt.
  • Nu în ultimul rând, recomandăm cetățenilor să anunțe imediat autoritățile prin numărul 112, dacă au informații despre persoane care se află în pericol sau alte situații care pot afecta negativ comunitățile.