Actualitate

Buzăul va avea, în sfârșit, arhitect șef. O tânără a trecut cu brio de ambele probe ale concursului

După ani buni de așteptare, Buzăul va avea un arhitect șef. Concursul pentru ocuparea acestui post a fost câștigat de o tânără arhitect, care, de luna viitoare, se va alătura echipei din Palatul Comunal.

După mai multe încercări eșuate, în primăvara aceasta, municipalitatea a reluat concursul de angajare a unui arhitect șef. În final, unul dintre candidați a reușit să promoveze ambele probe. Raluca Bobescu, o tânără de 35 de ani, a trecut de proba scrisă cu 80 de puncte, dar și de interviu cu 89,6 puncte, astfel că în final a fost admisă. Ea se va alătura echipei din Palatul Comunal în luna iulie.

“Este o persoană tânără, de 35 de ani, arhitect de mare perspectivă, cu origini în Buzău, probabil s-a și gândit să se întoarcă acasă, și acest lucru ne ajută pentru a mări această echipă de tineri care a început să se formeze la Primăria Buzău. Este o veste foarte bună pentru că întreg județul Buzău nu are nici un arhitect, nu architect șef, nici un arhitect. În țară sunt 56 de municipii fără arhitect, legea este foarte proastă și aproape că este un noroc că am reușit să ocupăm acest post. Sper să se integreze rapid în echipa Primăriei Buzău”, a declarat pentru șansanews.ro primarul Constantin Toma.

Numirea unui architect șef al municipiului Buzău vine la momentul potrivit, spune primarul Constantin Toma, mai exact în perioada în care autoritățile locale vor să unească municipiul Buzău cu Țintești. Dar sunt și alte probleme în oraș care impun viziunea și decizia unui specialist în arhitectură.

“În primul rând e problema de viziune de dezvoltare a acestui oraș, lucrăm acum la Planul Urbanistic General, și, în perspectiva unirii și cu comuna Țintești, apar o mulțime de oportunități de a dezvolta acest oraș pe o suprafață aproape dublă față de cât deține Buzăul în momentul acesta. Bineînțeles, suntem în suferință mare și pe zona de urbanism, cum arată orașul, și sper, cu un arhitect cu viziune să reușim să punem aceste lucruri la punct care, de fapt, după 1990 n-au fost puse niciodată.”

Municipiul Buzău a rămas fără arhitect șef de mai multă vreme, după ce Victor Țârlea, care a ocupat ani buni această funcție, a ieșit la pensie.  De atunci s-au organizat concursuri, încercându-se să se angajeze un specialist care să se ocupe de tot ceea ce presupune munca unui architect în oraș. Niciun arhitect șef nu a fost însă interesat, astfel că s-a ajuns ca municipiul Buzău să rămână pe lista zecilor de orașe fără un astfel de specialist. Unul dintre motivele care i-au ținut departe de primărie pe specialiști a fost salariul mult prea mic în comparatie cu volumul de muncă și responsabilități.