Actualitate

S-a stins o somitate a Buzăului. Colegiul Hasdeu, în doliu după dispariția renumitului profesor Cremarenco: ”A fost un gigant, unul dintre pionii liceului”

sursa: Facebook
sursa: Facebook

S-a stins unul dintre cei mai cunoscuți și recunoscuți profesori de matematică din Buzău și din țară, un dascăl desăvârșit, un om al cifrelor și teoremelor, un cadru didactic care care a avut rezultate extraordinare cu elevii săi, iubit de copii și apreciat de colegi, deopotrivă.  O minte sclipitoare un om cu un simț remarcabil al ironiei și cu o admirabilă calitate de a spune lucrurilor pe nume, așa cum îl descriu cei care l-au cunoscut. Dască­l a sute ori chiar mii de intelectuali răspândiți prin toată lumea după absolvirea școlii, Sfetoslav Cremarenco a trecut la cele veșnice la vârsta de 80 de ani.

Iată ce scrie acum nepotul său, Sorin Cremarenco:

”S-a stins o lumină pe pământ și se va aprinde o stea pe cerul în lumea celor buni.

CREMARENCO SFETOSLAV, seriosul cancelariei care a călăuzit drumul in viață a generații întregi de hasdeieni, a plecat fizic dintre noi azi noapte, lăsând un gol imens în sufletele noastre. Neobositul căutator al comorilor din sufletul elevilor săi a trăit până în ultima clipa, într-o permanentă prospectare a tainelor sufletelor umane, nu numai a stiințelor exacte. Viața sa a fost un amalgam de suferință: copilul dezrădacinat, transformat apoi în adolescentul ambițios, în final, în
dascălul strălucit care a excelat în a combina pedagogia cu științele exacte. Rezultatul, sute de profesioniști, care i-au mulțumit de-a lungul timpului și ii vor cinsti memoria cu drag și respect. Pentru mine ai fost unchiul cu suflet mare!
Drum lin în lumea în care ai plecat, unchiul Cremarenco, acolo unde vei reîntregi familia!”.


Peste 40 de ani, profesorul Cremarenco a predat la Hasdeu. Era ieșit la pensie, însă spiritul său dăinuie în prestigioasa școala buzoiană. Astăzi, când au aflat că profesorul Cremarenco nu mai este, colegii de cancelarie au înmărmurit:

”Domnul profesor s-a stins din viaţă azi noapte. A fost un gigant, a fost o figură notabilă a liceului, unul dintre pionii Colegiului Hasdeu. A fost extrem de apreciat şi de stimat pentru că era efectiv o somitate în şcoală. Cele mai notabile performanţe au fost cu Bogdan Enescu, care a fost multiplu medaliat la olimpiadele internaţionale de matematică. I-a fost elev, apoi au ajuns să fie colegi în aceeași școală.
Domnul profesor Cremarenco era impunător, dar avea şi un simţ al umorului extraordinar. Era o persoană deosebită, ne-a spus directorul Colegiului Hasdeu, profesor Virginia Mândruța Tănăsescu.

Sfetoslav Cremarenco a absolvit Colegiul Hasdeu în anul 1959. A urmat Matematica pentru a reveni, apoi, în școala care l-a format. Prin succesele remarcabile ale elevilor săi la olimpiadele naționale, internaționale și la admiterea în facultate, a devenit o figură de referință pentru Hasdeu  și pentru învățământul preuniversitar  buzoian.

Profesorul Cremarenco a condus ca președinte  filiala buzoiană a Societății de Matematică, între anii 1970-1982, a contribuit la creșterea nivelului de profesionalism al cadrelor didactice de specialitate, dar și a tinerilor pasionați de matematică.

În anul 2000, profesorul Cremarenco a primit Steaua României în Grad de Cavaler, ca o încununare  a anilor scurși în slujba Matematicii și a Educației.