Actualitate

Buzăul va avea singura fabrică cu circuit complet de procesarea fructelor! Ce produse vor fi, în curând, pe piață

Premieră în domeniul procesării fructelor la Buzău. După ce s-a făcut remarcat ca unul dintre cei mai mari producători de fructe proaspete din județ, buzoianul Marian Tudor anunță că va avea și singura fabrică din țară cu circuit complet de procesare. Mai exact, producătorul din Vernești va reuși să folosească în produsele pe care urmează să le scoată pe piață absolut tot ce se poate dintr-un fruct, de la pulpă, coajă și chiar semințe.

Marian Tudor are la Vernești una dintre cele mai mari plantații de fructe din județ dar și cea mai diversificată. Mai exact, aici se găsesc fructe proaspete de la începutul primăverii până toamna târziu, respectiv căpșuni, cireșe, caise, mere, pere, zmeură, mure, aronia, coacăze negru, roșu, vișine, gutui. În total, culege tone de fructe în fiecare an pe care le vinde în stare proaspătă. Cum nu reușea să vândă toată cantitatea de fructe dar și pentru că a vrut să vină cu ceva inedit pe piață, buzoianul a investit în ultimii ani într-o fabrică de procesare, iar acum este în perioada de testare a fluxului tehnologic.

Fabrica de Vernești, construită chiar lângă plantația de fructe, a costat 1,6 milioane de euro, iar aceasta va fi singura din România cu un circuit complet de procesare.

”Fabrica de la Vernești este diferită prin faptul că nu mai rămâne niciun rest din fructul respectiv pe care îl prelucrăm. Trecem prin toate etapele de procesare, începând de la presare la rece din care rezultă sucul, uscarea din resturile care ne rămân de la presare , iar după uscare folosim totul direct în batoanele de fructe. Este un proces complex. Comparativ cu alții noi avem linia tehnologică astfel încât să putem face din fiecare fruct câte ceva. Sâmburii din fructe, de exemplu, îi putem folosi pentru da esența, gustul și pectina”, a spus Marian Tudor.

Mai exact, ne-a explicat Marian Tudor, datorită liniei tehnologice moderne aici se va putea folosi absolut totul dintr-un fruct, de la pulpă, coajă și chiar semințe.

”Vreau să vă zic că tot ceea ce rezultă din procesare, cotoarele de măr, sâmburii, folosim la pectină. Aceasta are proprietatea de îngroșare și gelifiere, în industria alimentară. Apoi, cojile fructelor, tot ce rămâne după stoarcere, folosim la batoane. Vă mai pot da un exemplu. După stoarcerea fructelor de aronia rezultă un suc natural acrișor, foarte sănătos. Mai rămâne un șrot, pe care unii l-ar arunca fără să știe cât de prețios este, în coajă fiind multe substanțe benefice. Noi îl folosim la batoane”, a explicat Marian Tudor.

La fabrica de la Vernești se vor produce sucuri naturale, gemuri, marmeladă, chipsuri din fructe uscate și batoane energizante.

Toate aceste produse sunt acum în etapa de testare astfel încât în această vară să poată fi scoase pe piață.

”În primul rând ca să fim în concordanță cu Autoritatea Națională a Alimentelor trebuie să stabilim un termen de garanție. De două luni de zile facem probe, încercăm rețete. Avem rețele proprii și totul va fi natural. Noi încercăm să mergem mai mult pe rețetele fără zahăr. Este posibil să avem și rețete cu zahăr pentru că sunt oameni care vor cu zahăr. Am avut 20 de tone de fructe congelate din care, zilnic, încercăm noi rețete până obținem cele mai bune și gustoase produse”, a spus Marian Tudor.

Un produs inedit va fi cu siguranță  batonul energizant cu aronia și ciocolată. Aronia este cunoscut ca fructul inimii are și multiple beneficii pentru cei cu probleme cardiace. La fel de gustoase sunt și gemurile, în diferite combinații de fructe, fără zahăr sau marmelada care va readuce, pentru mulți dintre viitorii clienți, gustul copilăriei.

Acestea vor fi pregătite de lansare la mijlocul verii. Deși, deocamdată, nu s-a hotărât la numele brandului sub care își va vinde produsele, Marian Tudor ne-a spus că sigur din denumire va face parte și cuvântul ”Vernești” tocmai pentru că își dorește ca produsele lui să fie un brand local.