Actualitate

(FOTO + VIDEO) Rădița Palela, profesoara care predă formulele chimice cu ajutorul jocurilor și desenelor animate

Doi ani de pandemie, în care școala s-a mutat, în multe momente, în online, au însemnat tot atâta muncă de adaptare a metodelor de predare. Pentru unii dascăli și elevi a fost o adevărată piatră de moară, pentru alții, floare la ureche. Mai ales că provocarea de a aduce materia în fața elevului, într-o formă cât mai accesibilă, nu a venit odată cu pandemia, ci a existat și înainte. Cât de greu este, ne întrebăm, să îți pui problema ”Cum mă adaptez eu unei generații și nevoilor ei?” în locul unei abordări de tip zeu al catedrei. Răspunsul face o diferență majoră în nivelul de pregătire al elevului după anii de școală obligatorie. Și, dacă cineva va lua în serios vreodată reforma învățământului, tot acest răspuns va reuși să coboare nefericitul procent al analfabeților funcțional pe care îi scoate școala românească.

Departe de autoare ideea de a da o sugestie privind modul în care ar trebui rezolvate problemele sistemice ale învățământului românesc. Materialul jurnalistic de față este un reportaj care vă face cunoștință cu un dascăl la orele căruia elevii vin de drag și pleacă cu formule clare, căci știința pe care o predă este una exactă: chimia. Rădița Palela este, de zeci de ani, slujitor dedicat al catedrei. Auzisem de metodele excepționale de predare de la elevi actuali sau foști, absolvenți pentru care chimia, chiar dacă a fost învățată la un profil umanist, a rămas bine înrădăcinată. În mare parte, acest lucru se datorează metodelor pe care profesoara de chimie le-a adaptat continuu. Păi cum să nu ți se pară o provocare ora de chimie dacă nu ți se interzice folosirea telefonului, ci, dimpotrivă, ești încurajat să îl folosești? Este un exemplu mărunt, dar care vorbește de la sine despre înlăturarea barierelor, despre curajul de a încerca metode noi și, în general, despre preocuparea de a forma un bagaj consistent elevului, din materia predată la clasă.

Pentru o mai bună înțelegere a modului de predare despre care auzisem că este eficient și apreciat de elevi și colegi de cancelarie, deopotrivă, am asistat, zilele trecute, la o oră de chimie, la Colegiul Național Mihai Eminescu. La catedră, profesoara Rădița Palela nu are nicidecum rigiditatea dascălului de modă veche. Chimia se transformă într-o știință vie și fascinantă. Compuși chimici explicați cu ajutorul aplicațiilor de pe Android și iOS, vizionări de desene animate, recapitulări de materie cu ajutorul jocurilor de pe telefon sau de pe calculator. O materie considerată grea devine, astfel, plăcută și ușor de înțeles.

Intrăm la ora de chimie din orarul clase XI-a G. Ei sunt ”Genialii” pentru doamna profesoară Palela care le este și diriginte. Au doar o oră de chimie pe săptămână, dar e suficientă conexiunea deja existentă între dascăl și elevi pentru ca nimic din complexitatea formulelor să nu rămână nedeslușit. De 35 de ani de când predă chimia, Rădița Palela caută să-și îmbunătățească metodele de predare și să se adapteze timpurilor pe care le traversăm. Fie că este vorba despre metode digitale de predare și evaluare, de jocuri interactive sau de aplicații ce au ca temă centrală chimia, pregătirea orelor este o continuă căutare.

Predarea se realizează activ-participativ, nu într-o manieră clasică, aceea cu manualul în față și scriind pe tablă. Cartea de chimie și caietul se alătură unor metode inedite. Desenele animate sau filmulețe interactive devin materiale cu ajutorul cărora se exemplifică și se fixează noțiunile de bază ale chimiei, cu aplicabilitate imediată în viața de zi cu zi. Și pentru că tehnologia este cea care ne guvernează viețile, profesoara Rădița Palela a descoperit aplicații pe telefon, jocuri pe care elevii le pot dezlega dacă au învățat reacțiile chimice predate.
Chimia apare, astfel, în desene animate explicative, în jocuri pe telefon ce amintesc fie de Pac Man, fie de Super Mario, toate cu un aer inovator. Informațiile sunt transmise vizual, prin desene, personaje animate sau culori. Permanent, profesoara de chimie îi provoacă pe elevi să fie creativi și să-și folosească imaginația, să gândească singuri, să adreseze întrebări. Meme-uri pe care le întâlnim pe rețelele de socializare, filmulețe sau animații de pe YouTube sau chiar aplicații și jocuri pe telefon, toate se regăsesc în ora de chimie.  

Experiența de decenii la catedră i-a arătat că diferența de pregătire este dată de modalitatea în care fiecare elev înțelege lecția și o interpretează singur. De aceea, insistă ca, atunci când ceva e neclar, elevii să aibă curajul de a pune întrebări, să nu considere că o întrebare suplimentară poate deranja. Mărturisește, cu bucurie, că, la rândul său, învață de la elevi atunci când aceștia vin cu propuneri și noutăți din domeniul digital în ceea ce privește chimia. Tot ceea ce este nou, în trend în domeniul digital, tot ce poate fi aplicat materiei pe care o predă, Rădița Palela preia prin documentare sau din dialogul purtat cu elevii săi. Comunicarea este bidirecțională, în timpul cursurilor. Astfel, orele ies dintre paginile manualului de chimie și se înnoiesc odată cu vremurile pe care le trăim.

Chimia și omenia fac casă bună, împreună, la orele profesoarei Rădița Palela. Discuțiile nu sunt doar despre formule și compuși, ci și despre planuri de viață, pasiuni, visuri și profesii care pot fi urmate. Sfatul cu care se încheie, de obicei, aceste discuții cu elevii este acela de a-și urma visurile și de a-și alege o meserie pe care să o facă cu drag. 

Ora de chimie se încheie cu evaluări. Surprinzător sau nu, nu doar profesorul le face, ci și elevii. Rădița Palela folosește aplicația creată de o colegă, profesoară de matematică în învățământul buzoian, prin care elevii săi au posibilitatea de a exprima un feedback. Elevii folosesc aplicația Teleskop care le permite ca, sub anonimat, să completeze formulare pre-definite. Este o aplicație care le dă libertate de exprimare elevilor, iar cadrului didactic îi pune în față o oglindă fidelă care îi arată cum să transforme și să adapteze permanent metodele de predare.