Actualitate

BUZĂUL VA AVEA UN SAT DE RĂCHITĂ, MAI MULTE SPAȚII VERZI ȘI LOCURI DE JOACĂ! Unde vor fi amenajate și cum vor arăta! Imagini exclusive

Șapte hectare de teren plin de buruieni vor deveni una dintre cele mai atractive zone ale municipiului Buzău. Este vorba despre suprafața din apropierea Parcului Tineretului pentru care autoritățile locale au în derulare un proiect de reabilitare cu fonduri europene. Peste 21 de milioane de lei, accesați prin POR 2014-2020 vor fi investiți pentru a crea un parc unic în oraș.

”Obiectivul proiectului nostru este revitalizarea a 2 loturi de teren degradate din Municipiul Buzău, pe parcursul a 27 luni, prin amenajarea de spații verzi, respectiv plantarea cu arbori și arbuști, plante perene inclusiv gazonarea suprafețelor,  prin crearea de facilități pentru recreere pe terenurile amenajate cum ar fi locuri de joacă pentru copii, un sat de răchită, culturi de plante aromate și medicinal. De asemenea proiectul prevede achiziționarea și montarea elementelor constructive de tipul alei inerbate și cu dale în iarbă, ansambluri de pergole, rasteluri de biciclete, grupuri sanitare, instalare Wi-Fi în spațiile publice, instalare sisteme de supraveghere video a spațiilor amenajate prin proiect. Se urmărește și dotarea cu mobilier urban, cum ar fi bănci, coșuri de gunoi, toalete ecologice”, a explicat pentru șansanews.ro Luminița Colțeanu, șef serviciu Dezvoltare și Implementare Proiecte, în cadrul Primăriei Buzău.

Parcul, împărțit în cinci zone

Întreaga amenajare conturează cinci tipuri de zone verzi. Astfel, prima zonă va avea o suprafață de 3.624mp. Potrivit proiectului este zona de de loisir, cu spații de joacă pentru copii, zone de umbră pentru relaxare și socializare, cu pergole și măsuțe de șah.

Cea de-a doua zona, în suprafață de 20.037mp, ocupă spațiul central al amenajării, dintre aleea principală longitudinală și zona de loisir. Aici, inițiatorii proiectului propun crearea unor grădini urbane ce vor avea cultivate plante aromatice și legume, pentru uzul comunității locale și al vizitatorilor.

”Spațiul este organizat în forma unor alveole plantate, separate de alei semicurbe, din pământ, servind și ca drumuri de exploatare și întreținere, sub forma unor grădini urbane”, a explicat pentru sansanews.ro Luminița Colțeanu, șef serviciu Dezvoltare și Implementare Proiecte, în cadrul Primăriei Buzău.

A treia zonă este cea mai mare cuprinzând o suprafață de aproape 30.000 de metri pătrați.

”Cea de a treia zonă preia imaginea actuală a sitului, cu ierboase înalte, presărate cu flori de câmp, grupuri de arbori și arbuști și elemente solitare ca accente verticale. Pentru realizarea amenajării s-au utilizat în primul rând speciile autohtone, rezistente la secetă, completate cu exemplare similare de cultură.  Zona a patra, în suprafață de 3.989mp, este reprezentată de masive cu o densitate vegetala crescută, formate din speciile de arbori și arbuști din zona a treia, menite să delimiteze perimetrul și să acționeze ca zone tampon pe anumite direcții.  Zona a cincea, în suprafață de 2.700mp, este compusă din mai multe fragmente de alveole și ronduri în lungul și în jurul circulațiilor principale”, a explicat Luminița Colțeanu.


Locuri de joacă și sat de răchită

Potrivit datelor prezentate în proiect, în apropierea accesului se va realiza o zonă ambientală cu locuri de joaca pentru copii (grupate pe categorii de vârstă), un sat de răchită și zone de relaxare în ansambluri de pergola (43 bucăți).

”Pe parcursul aleilor se prevăd bănci independente cu spătar (140 buc), dispuse singular sau grupate, bănci liniare dispuse perimetral la locurile de joaca și în cele trei alveole în jurul copacilor (cca.200ml), propice interacțiunilor socio-culturale, având configurații și aspect modern, și bănci tip pat-șezlong (12 buc) pentru relaxare și contemplare, orientate către aleea dublă. De asemenea, se propune dispunerea de rasteluri de biciclete (6 buc) și coșuri de gunoi (60 buc),”, se arată în proiect.

Echipamentele se vor executa din materiale ecologice și “calde” cum ar fi lemn masiv de pin/brad uscat, împletituri răchită. Pentru scări, platforme, pereți se vor folosi materiale rezistente în timp – tego antiderapant, okoume, fibră de sticla.

Valoarea totală a obiectului este de 21.149.521,48 de lei. Licitația pentru desemnarea constructorului a fost demarată, în acest moment, se evaluează ofertele tehnice primite. Parcul are ca termen de execuție 27 de luni din momentul deschiderii șantierului.

INDICATORI MINIMALI

Suprafată amplasament = 69 678mp

Suprafață construită = 6 967mp (10%)

– Suprafață alei din pavele prefabricate = 5 725mp

– Suprafață locuri de joacă cu dale de cauciuc = 900mp

– Suprafață sat de răchită cu nisip = 290mp

– Suprafață teren de sport = 924mp

– Suprafață toalete publice (containere) = 52mp

– Suprafață spații verzi = 62 711mp (90%)

– Suprafață alei inierbate și cu dale în iarbă = 1972mp

– Suprafață alei din pământ bătătorit = 545mp

 – Suprafață spații verzi pe mijlocul aleilor = 2 700mp

– Suprafață spații verzi culturi = 20 037mp

– Suprafață împădurită = 3 989mp

– Suprafață spații verzi amenajate = 33 468mp