Actualitate Agricultura acum

ÎN LIPSA PLOILOR, FERMIERII AU PRELUNGIT CONTRACTELE DE IRIGAȚII! Până când le va da ANIF apă

La Buzău se irigă ca într-o zi de vară! Disperați că nu-și pot pregăti terenurile pentru însămânțările din toamnă, agricultorii care dispun de instalații de irigații au dat drumul la robineți chiar și în plină toamnă. Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare Buzău a prelungit contractele care s-au încheiat la finalul lunii septembrie cu încă două săptămâni.

”Avem comenzi de apă până pe 15 octombrie Fermierii ne-au solicitat să prelungim perioada contractuală din cauza acestei secete accentuate. Încă se irigă masiv. Nu este nicio modificare față de cantitatea livrată într-o lună de vârf, de iulie-august”, a spus pentru sansanews.ro, Claudiu Carpen, director ANIF Buzău.

Situația este una atipică, în condițiile în care în alți ani irigațiile se sistau în septembrie.

”Asigurăm apă pe 17.000 de hectare. În alți ani, irigațiile se sistau la jumătatea lunii septembrie , iar spre finalul lunii septembrie deja începeau pregătirile pentru anul următor. Anul acesta nu putem face acest lucru din cauza solicitărilor de prelungirea contractelor. Noi suntem pregătiți să asigurăm apa necesară și până în noiembrie dacă va fi cazul”, a explicat Claudiu Carpen.

Majoritatea celor care au solicitat prelungirea contractelor au nevoie de apă pentru culturile de varză, în timp ce marii fermieri își irigă terenurile pe care urmează să însămânțeze rapița, orzul sau grâul de toamnă.

Pentru a putea face față solicitărilor agricultorilor, ANIF a amânat lucrările de reabilitare la Canalul Vest începute în primăvară, sistate pe perioada verii și care ar fi trebuit reluate în această lună.