Actualitate

BUZOIENI LA FAȚA LOCULUI, ORIUNDE ÎN LUME. Mihaela, o buzoiancă stabilită în Liban, povestește ce se întâmplă acum, în Beirut

O buzoiancă stabilită în Liban de mai mulți ani a relatat momentele cumplite pe care le-a trăit imediat după explozia de proporții de la Beirut.

Mihaela a relatat pentru observatorulbuzoian.ro că deși locuiește pe un vârf de munte, la zeci de kilometri distanță de locul unde a avut loc explozia, a resimțit puternic bubuitura, zgomotul fiind asurzitor în timp ce pământul s-a mișcat ca la  cutremur.

”Locuiesc cu familia la o oră distanță de mers cu mașina de portul în care a avut loc explozia, într-o zonă situată pe un vârf de munte. Cu toate acestea, explozia sa-a auzit destul de tare, geamurile au vibrat și pământul s-a cutremurat fiind resimțit ca și un cutremur de 4,5 grade. Străzile arată rău în zona producerii exploziei. Se vorbește de peste 1000 de răniți și de mulți morți. Clădirile mai vechi din Beirut s-au prăbușit iar oamenii au fost prinși sub dărâmături. De la suflul exploziei, mașinile aflate pe autostradă au fost aruncate unele în altele, provocând accidente în lanț. Pe posturile de televiziune se vehiculează tot felul de informații, că ar avea legătură cu Hezbollah, că Israelul ar fi făcut asta, dar deocamdată nu se știe nimic sigur”.

Potrivit observatorulbuzoian.ro, la scurt timp după producerea deflagrației, Ambasada României la Beirut a luat imediat legătura cu cetățenii români aflați în evidență. Autoritățile române din Liban au transmis către aceștia următorul mesaj:

„Buna seara! Sper că sunteți bine. Dacă există între dumneavoastră persoane afectate, rănite vă rog să ne trimiteți mesaj privat pe aceste număr!”

În urma exploziei devastatoare de marți, cel puțin 100 de persoane au murit iar peste 4000 au fost rănite,  potrivit unui bilanţ provizoriu al Ministerului Sănătăţii din Liban. Echipele de salvare continuă căutările şi este aşteptat ca bilanţul deceselor să crească.

Începând de miercuri, autoritățile au decretat doliu naţional timp de 3 zile

Potrivit oficialilor libanezi, explozia a fost cauzată de o cantitate uriață de azotat de amoniu, îngrășământ chimic care a provocat și explozia de la Mihăilești în urma căruia au murit 18 oameni iar alți 13 au fost grav răniți. Un crater cu adâncime de 6,5 metri și un diametru de 21 metri[2] s-a format în jurul locului exploziei, iar bucăți de metal au fost aruncate pe o rază de 200 de metri afectând acoperișurile mai multor case din zonă. Iar atunci era vorba de 20 de tone de azotat de amoniu care explodau într-un camion la care pornise un incendiu.

Premierul Hassan Diab a anunţat că aproximativ 2.750 de tone de azotat de amoniu erau stocate în depozitul portului din Beirut unde s-a produs marţi explozia care a provocat victime şi daune fără precedent în capitala libaneză.

“Este inadmisibil ca o încărcătură de azotat de amoniu, estimată la 2.750 tone, să fie prezentă de şase ani într-un depozit fără măsuri de precauţie”, a declarat premierul în faţa Consiliului Suprem de Apărare reunit în şedinţă de urgenţă.