Actualitate

Buzoienii au printre cele mai mici salarii din regiune. Cu cât a crescut într-un an salariul mediu net pe economie

Salariații din Buzău au câștigat, în medie, mai mulți bani în luna septembrie 2022 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021. Creșterea salarială a fost de 14%, ajungându-se la un câștig mediu net de 3233 de lei.

Majorarea a fost destul de mare raportată la alte județe, unde lefurile angajaților au crescut cu procente mult mai mici, chiar la jumătate. Totuși, salariații din Buzău nu se numără printre cei mai privilegiați. Buzăul ocupă antepenultimul loc din regiune în ceea ce privește nivelul mediu de salarizare.

Astfel, cele mai mari salarii sunt plătite în Galați. Gălățenii au câștigat în medie, în septembrie, 3503 lei net, creșterea fiind de 7 la sută față de anul anterior. Urmează Constanța, cu un salariu mediu net de 3377 de lei și o creștere de 7%, apoi Brăila, unde salariile au crescut într-un an cu 10% și s-a ajuns la 3284 lei în medie. După Brăila urmează Buzăul, Ialomița, cu un câștig salarial mediu net de 3162 de lei, cu 14 la sută mai mult față de anul trecut și Tulcea, cu 3177 de lei. În județul Tulcea a fost înregistrată cea mai scăzută creștere salarială în decurs de un an, de numai 6%. Ultimul pe listă, cu cel mai scăzut salariu din regiune și printre cele mai mici lefuri medii nete din țară este Vrancea, unde un angajat a încasat, în medie, 2955 de lei.

Potrivit unei analize realizată de Ziarul Financiar, pe baza datelor obținute de la Institutul Național de Statistică, cele mai mari salarii medii nete din țară sunt în Capitală și în județele Cluj și Timiș. Astfel, în septembrie un angajat din București a plecat acasă de la lucru în medie cu peste 5200 de lei în luna septembrie. În Cluj, salariile au fost de aproape 4800 de lei net, iar Timișul a avut o medie de 4300 de lei net.