Actualitate

O dată la zece ani, centrul istoric al orașului se schimbă la față. Cum va fi reabilitat din nou și cât va costa

Sursa foto Fb/ Ion Tăbăcaru

După Piața Daciei, și strada Cuza Vodă va fi transformată într-un șantier pentru a fi reabilitată și a căpăta o nouă față. Este vorba despre întreaga zonă cuprinsă între Piața Daciei și fostul Bazar, o zonă care, conform proiectului prezentat în ședința Consiliului Local Municipal, ar urma să fie transformată total, să fie prevăzută, printre altele, cu mobilier nou, sistem de iluminat stradal modernizat dar și fântâni arteziene.

Strada Cuza Vodă, veche arteră comercială a orașului , a  fost reabilitată, ultima dată, în anii 2013-2015.

Acum, la circa 10 ani de la încheierea proiectului, autoritățile au decis că proiectul implementat la acel moment nu mai corespunde cerințelor actuale, așa că au întocmit unul nou pentru reamenajarea zonei pietonale. În ședința de săptămâna trecută a Consiliului Local Municipal, aleșii au aprobat un proiect de hotărâre ce cuprinde indicatorii tehnico-economici pentru această investiție. Ar fi vorba, la un prim calcul, de o sumă de circa 36 milioane lei, iar lucrările de modernizare sunt programate pe 35 de luni.

“Vorbim despre un proiect distinct, în corelație cu o altă investiție foarte importantă a muncipalității legată de construirea unui nou sediu pentru Primăria Buzău. Lucrările sunt pe ultima sută de metri, probabil pe finalul anului vor fi gata cele două obiective: clădirea nouă și fostul Bazar, iar odată finalizate cele două, e necesară derularea unui proiect de reabilitare a zonei Cuza Vodă. Este vorba de zona cuprinsă între strada Obor și zona pietonală din Cuza Vodă”, a declarat, pentru șansanews.ro, viceprimarul Ionuț Apostu.

Cât privește sursa de finanțare, nu a fost încă stabilită. Cert este, spun autoritățile, că este nevoie de reabilitarea zonei pentru a putea asigura buzoienilor accesul cu ușurință la noul sediu al Primăriei Buzău.

“Încercăm să identificăm fie fonduri de la bugetul local, fie fonduri europene pentru 2023, pentru că anul viitor este prognozată mutarea primelor servicii în noile clădiri din zona Bazar. Deja a fost lansată licitația pentru achiziționarea mobilierului pentru viitorul sediu al Direcției Economice. E clar că odată funcțională această clădire trebuie investit pentru reabilitarea întregii zone. Au fost foarte multe chioșcuri din tablă demolate, trebuie refuncționalizată întreaga zonă cu spații verzi, parcări și fântâni arteziene. Trebuie să capete un aer de centru civic al unui oraș cu adevărat european.”

Printre altele, conform proiectului prezentat în ședința CLM, pe Cuza Vodă ar urma să fie modernizat pavajul, să fie schimbat mobilierul stradal, dar și să fie plantați arbuști ornamentali. Stâlpii cu lămpile de iluminat vor fi schimbați, fiind prevăzute corpuri de iluminat cu un consum redus de energie. De asemenea, va fi amenajată o zonă cu jocuri de apă și lumini, parcările din jur vor fi modernizate.