Actualitate Social

Buzoienii, mult mai prost plătiți decât alți angajați din țară. Explicațiile specialiștilor

Buzoienii sunt nevoiți să se descurce, lună de lună, cu mult mai puțini bani față de alți români. Angajații din județ sunt plătiți cu salarii semnificativ mai mici decât cei din alte județe. În Capitală, sau în Cluj ori Timiș, un angajat pleacă acasă la final de lună cu câteva mii de lei, în medie, mai mult față de o persoană din Buzău.

Potrivit statisticilor, salariile din județul Buzău se mențin, de ani buni, sub nivelul salariului mediu pe țară.

“Câștigul salarial mediu  nominal brut și net la nivelul județului Buzău este sub media pe țară. Drept exemplu, câștigul salarial mediu nominal brut în noiembrie 2021 a fost de 4.779 de lei la Buzău, iar media pe țară a fost 5.944 de lei. Iar câștigul salarial mediu nominal net, în aceeași lună, în Buzău a fost de 2.934 de lei, iar la nivel national 3.645 de lei”, a explicat la Focus Tv, directorul Direcției de Statistică Buzău, Cornelia Geambașu.

Motivele privind diferențele majore dintre nivelul salariilor din Buzău și cele din restul țării sunt multiple, spun specialiștii, însă, în primul rând trebuie să ținem cont de investițiile din județ și mărimea societăților.

“Eșantionul de unități pe care îl folosim la calcularea acestor indicatori se referă strict la ceea ce avem la nivelul județului, dar nu ne putem compara cu Bucureștiul, unde, să nu uităm, există multinaționale, unde sunt atâția IT-iști plătiți. Nu putem avea același câstig salarial ca la București, Cluj, Timișoara sau chiar Prahova, județ puternic industrializat, niciodată nu vom avea.”

La rândul său, liderul Cartel Alfa, Vasile Minică, spune că nivelul salarizării este dat de structura economiei locale.

“Suntem în situația aceasta pentru că noi mai mult prelucrăm în lohn, nu avem investiții în domenii de vârf, nu avem nici producție industrială de înaltă calificare a forței de muncă. Practic, Buzăul este un satelit al Bucureștiului și în zona noastră sunt mai mult prelucrări care nu aduc valoare adăugată mare. În consecință,  salariile sunt așa cum sunt. Sunt și lucruri care au fost făcute datorită faptului că la un moment dat a fost un exces de forță de muncă, erau mulți șomeri, și s-a profitat că lumea era aproape obligată să-și găsească un job și să accepte salarizări care li se impuneau, nu neapărat conform pregătirii, muncii și în funcție de ce făceau ei la locul de muncă.”