Actualitate

(VIDEO) ISU Buzău va fi dotat cu dronă profesională pentru intervenții. Cum s-a ajuns la această decizie

Salvatorii de la ISU Buzău, cei care luptă zilnic cu flăcările, care intervin la accidente rutiere sau în alte situații de urgență, vor primi un ajutor de nădejde, în curând. Inspectoratul pentru Situații de Urgență va fi dotat cu o dronă, un dispozitiv menit să îi ajute pe pompieri în misiuni, atât la incendiile de vegetație, cât și la alunecări de teren sau căutări de persoane, adică în situații critice, când echipajele trebuie să aibă o imagine clară a cazului, și mai ales să știe în ce puncte să  intervină mai repede.

Prezent în studioul Focus Tv, inspectorul șef al ISU Buzău, colonel Nicolae Tudoroiu, a precizat că ideea cumpărării unei drone s-a conturat în misiunea din Grecia, de anul trecut, când salvatorii au dat o mână de ajutor la stingerea amplelor incendii de vegetație din această țară.

“Pompierii militari au avut în vară misiuni în Grecia. IGSU a mers cu dronă. S-a dovedit că în Grecia drona a fost de un real folos. Având în vedere că zona de competență a Buzăului are toate particularitățile: pădure, deal, șes și Buzăul se știe în trecut cu inundații și ierni grele, chiar avem nevoie de această dronă.”

Propunerea reprezentanților ISU Buzău a fost îmbrățișată de oficialii Consiliului Județean, care au decis să aloce fonduri pentru o dronă.

„La începutul anului am primit vestea bună: deja Consiliul Județean a alocat bani pentru achiziționarea dronei. Ne va fi utilă în intervenții, nu neapărat incendii, vorbim de alunecări de teren, de inundații, incendii de pădure și vegetație uscată, chiar căutări de persoane. Vom ști cum ne desfășurăm forțele în teren și unde. Probabil la jumătatea acestui an vom avea drona.”

În bugetul pe 2022, aprobat zilele trecute de Consiliul Județean, este prevăzută suma de 140 000 lei, din excedentul pe anul trecut, pentru ISU Buzău.

O astfel de dronă le-ar fi fost de mare folos salvatorilor în acest week-end când s-au confruntat cu cel mai mare incendiu de vegetație uscată din ultima perioadă. Au ars 400 ha de vegetație pe Valea Slănicului. Aproape 10 ore s-au luptat pompierii cu focarele care apăreau non stop pe dealurile din zonă.