Actualitate SĂNĂTATE

(VIDEO) Buzoienii, așteptați să își verifice sănătatea inimii. Primele analize, în cabinetul medicului de familie

foto: Medika TV

“1 din 4 români are o boală de inimă. Află ce risc ai și cum să previi bolile de inimă.” Este mesajul cu care sunt întâmpinați, în această perioadă, în cabinetul medicului de familie pacienți din municipiul Buzău dar și din câteva comune ale județului.

De la 1 februarie, în județul Buzău și în alte 14 județe, se derulează campania de informare privind programul de screening pentru identificarea problemelor inimii. 10 medici din Buzău s-au înscris în programul dedicat, în special, persoanelor defavorizate de peste 45 de ani, cu venituri scăzute, care ajung extrem de rar, sau poate atunci când e prea târziu, într-un cabinet de specialitate. Unii dintre pacienții vizați nu au asigurări de sănatate și locuiesc în mare parte în mediul rural, adică persoane care, de obicei, merg la medic doar atunci când se simt foarte rău. Odată derulat acest program, pacienții vor putea fi consultați de medicul de familie, fără a plăti vreun leu, dar vor beneficia și de o serie de analize specifice în vederea depistării riscului de boli cardiovasculare.

Week-end-ul acesta, medicii buzoieni înscriși în program au avut o primă întâlnire cu oficialii de la București, pe tema campaniei de informare privind programul de screening. Halatele albe au subliniat cât de important este pentru pacienții lor un asemenea program.

“Am ales să particip la acest program cu gândul să-mi ajut pacienții, pentru că la noi în localitate sunt foarte mulți pacienți vulnerabili, adică persoane fără ocupație, sau cu venituri scăzute. Acesta a fost motivul pentru care am ales acest program. Lor le este foarte greu să ajungă la oraș la un cabinet să facă analize. Pentru ei am ales acest program, cu gândul să-i ajut”, a declarat Ramona Tudose, medic de familie la Măgura.

La rândul său, Mihaela Dumitrache, medic de familie în municipiu Buzău, a transmis un apel către toți medicii din județ de a se implica în acest program national, pentru a veni în sprijinul buzoienilor.

“Aș îndemna toți colegii care cred că pot ajuta pacienții peste 45 de ani aflați la un risc cardiovascular, să intre în acest proiect, e un lucru extraordinar pentru ei, pot beneficia gratuit de aceste analize  de laborator la care pacienții peste 45 de ani nu au întotdeauna acces ca asigurat, nu întotdeauna banii sunt disponibili și atunci e o oportunitate pentru fiecare pacient, asigurat sau mai ales neasigurat, de a veni la medic, de a-și testa tensiunea, de a face o electrocardiogramă, o monitorizare Holter a tensiunii arteriale, de a beneficia de un set de analize și apoi de un examen cardiologic de specialitate și un tratament de care au nevoie.”

La Buzău, 10 medici de familie sunt înscriși în această etapă a programului derulat cu fonduri europene, însă, lista ar putea fi completată cu noi nume.

“Multumesc colegilor care s-au antrenat în această acțiune, mai avem câțiva care vor intra în etapele următoare. Am încercat să antrenez colegi din zone rurale prioritar și din zone care sunt mai puțin accesibile către serviciile de promovare a sănătății și în special cardiovascular. Sper să avem o activitate bună și fructuoasă, îmi place proiectul. Deși noi facem deja în cabinete o parte din această prevenție, elementele noi pe care le aduce nu fac decât să ne ordoneze și toți să aplicăm aceleași metode și să mergem în aceeași direcție”, a precizat medicul Angela Mazdrag, reprezentantul Patronatului Medicilor de Familie din Buzău.

În total, la nivelul întregii țări, peste 160 000 de persoane ar urma să beneficieze de analize și monitorizare de către medicul de familie.

“Sperăm să reușim să identificăm cele 165 000 persoane eligibile pentru screening, iar din ele să identificăm 4 000 de pacienți care au risc înalt pentru o boală cardiovasculară, care să fie îndrumați spre medicul specialist”, a declarat la Buzău conf. dr. Gilda Popescu.

Șansanews.ro a scris despre acest program AICI și AICI.