Actualitate Social

Buzoienii sar în ajutorul refugiaților din Ucraina. Își deschid ușile pentru cazarea ucrainenilor

Impresionați de drama poporului ucrainean, buzoienii ajută, care cu ce poate, refugiații care ajung în țara noastră. Alimente, apă, produse de igienă, dar și bani sau chiar un acoperiș deasupra capului oferă buzoienii refugiaților din Ucraina. Mai multe campanii de sprijinire a refugiaților au fost lansate de primării, de ONG-uri sau de unitățile de învățământ. Au fost amenajate puncte speciale de colectare a donațiilor, fie că vorbim despre alimente neperisabile, haine, pături sau alte produse necesare copiilor și adulților.

Mai mult, unii buzoieni au decis să își deschidă porțile și să își pună casele sau pensiunile la dispoziția refugiaților care vor tranzita județul Buzău în perioada următoare. De exemplu, Georgiana Nuțu, o tânără din Siriu, proprietar de pensiune, a anunțat că sprijină familiile din Ucraina, atât cu cazare, cât și cu hrană.

“Le vom oferi cazare și tot ce au nevoie pentru a sta la noi cât e nevoie. Inclusiv alimente, produse de igienă, tot ce au nevoie copiii și adulții.  Suntem oameni cu toții, trebuie să fim alături unii de alții. Prin urmare, ne- am deschis ușile casei în care locuim, ne vom muta noi să vedem unde, ca să-i putem primi. Sunt 5 camere cu pat dublu, complet utilate cu două băi, bucătărie, curte mare cu spațiu de joacă pentru copii. Îi putem caza pe perioadă nelimitată. Am luat legătura cu două persoane care țin legătura cu cei de la graniță. Ar fi vorba despre o familie cu 4 copii, dar așteptăm confirmarea. Așteptăm să vedem ce se întâmplă.”

La rândul său, Adriana Popa are în municipiu un apartament cu 3 camere, complet mobilat, pregătit să primească refugiați din Ucraina.

“Situația lor în care se află, femei cu copii, poate nemâncați, înfrigurați, înfricoșați, m-a determinat să le ofer locuință. Am un apartament în care nu locuiesc, cu 3 camere, poate locui aici o familie cu copii, sau surori, le pot oferi masă și cazare cât timp e nevoie, medicamente, orice e nevoie câteva săptămâni, până trece năpasta asta de pe capul lor. Nu vreau nimic,chirie, nimic în schimb.”

Pe de altă parte, alți buzoieni au plecat direct la granițele țării, în vămile în care zilnic ajung ucraineni cu copii în brațe, pentru a-i ajuta. Este vorba despre doi reprezentanți ai Armatei Salvării. Emil Ghinea, director programe Armata Salvării, și Ionel Sandu, director general, au mers cu ajutoare de două ori, în ultima săptămână. Deși s-au confruntat cu zeci de cazuri sociale, drama ucrainenilor i-a impresionat până la lacrimi.

“Am vorbit cu persoane care au lăsat totul în urmă. Era o mama cu un bebeluș de o lună, o lună și jumătate, și o fetiță de 7 ani a trecut vama făcându-și loc, țipând că are un bebeluș. Disperarea i-a dat putere să ajungă dincolo și să fugă din calea războiului. Când văd cum sunt primiți de români, izbucnesc în lacrimi. Ceea ce împărțim nu e foarte important, ci faptul că cineva îi ascultă, îi indrumă, îi ajută să se liniștească, în primul rând. Zilele trecute am ajutat o familie să ajungă din Ucraina în Budapesta.”

Etichete