Actualitate

Schimbare de comandă la Divizia 2 Infanterie „Getica”

Divizia 2 Infanterie Getica schimbă, din nou, comandantul. La sediul Comandamentului a avut loc, astăzi, ceremonia militară prilejuită de predarea-primirea comenzii marii unităţi. Generalul-maior Ciprian Marin a preluat acum comanda Diviziei 2 Infanterie „Getica”, iar fostul comandant, Generalul-maior Dragoș-Dumitru Iacob conduce în prezent Comandamentul Corpului Multinaţional Sud-Est (MNC-SE).

Sursa-Comunicat de presă MAPN

Despre Generalul-maior Ciprian Marin știm că a ales cariera militară în urmă cu mulți ani, absolvind Liceul militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, iar apoi continuat studiile militare de ofiţeri ale Școlii Militare de ofițeri activi „Ioan Vodă”, Sibiu, arma artilerie. În paralel cu îndeplinirea atribuţiilor funcţiilor pe care a fost încadrat după absolvire, a parcurs diferite forme de pregătire (cursuri de carieră şi de specializare în ţară şi străinătate) corespunzătoare treptelor ierarhiei militare ca ofiţer de artilerie şi ofiţer de stat major la diferite eșaloane militare.

În anul 2001 a absolvit cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, licențiat în Științe Militare cu specializarea „Conducere interarme-trupe de uscat”, iar în anul 2005 – Combat Readiness Evaluator (Creval) Course, în SUA. Are un master în domeniul „Managementul proiectelor”, SNSPA, București, obținut în anul 2011.

A deținut din anul 2021 funcția de șef al Direcţiei Operații la Statul Major al Apărării și a mai ocupat diferite funcţii în unităţi din cadrul forțelor terestre, astfel: comandant pluton cercetare, comandant baterie, ofiţer de stat major Comanda Componentei Terestre, Madrid, Spania, comandant  batalion   artilerie, comandant al Brigăzii 8 Larom „Alexandru Ioan Cuza”.

Nici Afganistanul nu îi este un loc străin, executând două misiuni în teatrul de operații din Afganistan, iar de-a lungul carierei, a primit mai multe distincții și titluri de onoare, printre care Emblema „Onoarea Armatei României”, Medalia „Steaua de bronz” – SUA, Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre, Emblema de Onoare a Statului Major General și Medalia NATO non article 5.  

Sursa-Facebook: Divizia 2 Infanterie Getica

În ceea ce privește ceremonia, la activitate au participat generalul-locotenent Gheorghiță VLAD, locţiitorul pentru operații și instrucție al şefului Statului Major al Apărării, șeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă, reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale și ai eșaloanelor superioare, comandanţi de mari unităţi şi unităţi din cadrul diviziei și din garnizoană, reprezentanți ai instituțiilor și autorităților publice locale.