Actualitate Agricultura acum

Buzoienii știu să facă bani din usturoi, tomate și struguri de masă. Clasamentul național al celor mai bune producții

Când vine vorba despre agricultură, Buzăul știe să iasă în față iar producțiile obținute anul trecut au dovedit încă o data că fermierii știu să facă bani din usturoi, tomate și struguri de masă. Cel puțin așa arată clasamentele naționale unde Buzăul apare ca fiind unul dintre dintre județele cele mai active reușind astfel să atragă și cei mai mulți bani din ajutoarele acordate de stat pentru cultivarea acestor legume și fructe. Concret, în 2022, în conturile fermierilor au ajuns aproape 17 milioane de lei doar din cultivarea usturoiului, tomatelor și a strugurilor de masă. Sunt însă buzoieni care au atras fonduri pentru cartof sau pentru alte legume cultivate în sere.

Leguma campioană a Buzăului este usturoiul. Încă de la demararea programului care acordă ajutor de minimis pentru această legumă, județul a obținut producții record, fiind poziționat, din 2019 și până în prezent, pe locul I la nivel național. De exemplu, anul trecut  din aproximativ 21 de milioane de lei alocați în cadrul Programului de susținere a producţiei de usturoi, 4,4 milioane lei au revenit judeţului, reprezentând un procent de 21,12% din total.


“Unul dintre programele care a făcut celebru judeţul Buzău a fost cel de susţinere a producţiei de usturoi unde am avut anul trecut 186 de beneficiari cu o suprafaţă eligibilă de 305,71 hectare şi o valoare aprobată de 4,4 milioane lei, adică un sprijin de aproximativ 3.000 de euro pe hectar”, a declarant, directorul Direcţiei Agricole Buzău, Cosmin Florea.

Practic, acest program  a ”venit ca o mănușă” fermierilor din comuna Râmnicelu, acolo unde există tradiția cultivării usturoiului și unde sunt și cei mai mulți beneficiari ai acestor sume. În plus, interesul pentru această cultură a crescut pe măsură ce statul a reușit să acorde ajutoarele de minimis, astfel că în prezent Buzăul are 186 de beneficiari, față de 47 de cultivator câți erau în 2019.


“Comparativ cu ultimii trei ani, avem crescută producţia şi ca suprafaţă şi ca număr de beneficiari pe judeţul Buzău, din 2019 de când a început programul iniţial am avut 47 de beneficiari, anul trecut 186 cu o suprafaţă de la 79 la 306 hectare. De asemenea, şi valoarea alocată de bani a fost evidentă, de la 1,1 milioane la 4,4 milioane anul trecut. La nivel naţional, Buzăul stă pe primul loc la cultivarea usturoiului prin acest program, după noi fiind la distanţă Olt, Giurgiu, Botoşani, Teleorman. Şi anul acesta sperăm să ne situăm pe acelaşi loc”, a mai spus Cosmin Florea.

Strugurii de masa au clasat Buzăul pe locul 3

Cu o tradiție în viticultură, Buzăul a reușit să ocupe un loc pe podium și la producția de struguri de masa. Mai exact este vorba despre rezultatele obținute în cadrul Programului de susține a producției de struguri de masă pentru anul 2022. Astfel, anul trecut, județul a avut 59 de beneficiari înscriși în program care au accesat aproape 700.000 de lei, clasându-se pe locul 3 în topul național. Schema de ajutor de minimis s-a aplicat pe întreg teritoriul României în anul 2022, pentru susţinerea producţiei de struguri de masă Vitis vinifera ssp. Vinifera. Primul loc a fost obținut de Vrancea cu o suprafață dublă cultivate, respective 200 de hectare și o 1,2 milioane de lei accesați.

Tomatele au dus Buzăul pe locul 5

746 de legumicultori din Buzău au pariat pe tomate și s-au înscris în programul național care le aduce 3000 de euro. În conturile acestor buzoieni au ajuns, anul trecut, peste 11 milioane de lei, adică 4,34% din totalul fondurilor puse la bătaie de stat.

Sunt însă și buzoieni care au încercat culturi noi, care de obicei se cultivă intensiv în alte zone ale țării. Un exemplu este cartoful. Anul trecut, 17 fermieri au cultivat puțin peste 30 de, fiind și beneficiari ai programului de susține a producției de cartof de consum. În conturile lor au fost virați 31.000 de lei.

Alți peste 700 de buzoieni au ales să cultive ardei gras sau kapia; castraveţi; fasole verde; salată; spanac; ceapă verde în spații protejate și au primit de la stat prin ”Programului de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate  pentru anul 2022” aproape 3,8 milioane de lei.

Și dacă în legumicultură producțiile au fost bune, în ceea ce privește recoltele de cereale 2022 a fost un an foarte prost. Seceta a pârjolit totul pe câmp, iar la vremea recoltatului hambarele au rămas aproape goale. Peste 2000 de fermierii au primit despăgubiri de la stat în valoare de 48.274.664,50 lei.

Astfel, în total, anul 2022, a adus, în total, în conturile fermierilor din Buzău nu mai puțin de 81,5 milioane de lei.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian