Actualitate

Cadrele medicale din centrele anti-COVID nu și-au luat salariile din septembrie. Ce au de gând să facă

La Buzău, medicii și asistentele care vaccinează anti-COVID nu și-au încasat banii din luna septembrie. Practic, ultima lună pentru care au fost plătiți angajații centrelor de vaccinare este august.

„Dintotdeauna de la înființarea acestor centre, plata salariilor s-a făcut cu mare întârziere. La început nu am avut contract și câteva luni n-am fost plătiți pentru că n-am avut contract. În momentul în care s-au făcut contractele am fost plătiți pe câte o lună, două. De fiecare dată banii se iau cu întârziere. Acești bani vin de la Direcțiile de Sănătate Publică, la Primărie. Contractul este cu Primăria, nu cu Casa de Asigurări. Toată lumea are aceeași problemă. Vreau să vă spun că au fost centre de vaccinare de la Vernești și Smeeni, unde Primăria nu a vrut să le plătească mai multe luni decât nouă, pentru că respectivii consilieri locali nu au aprobat bugete pentru aceste centre de vaccinare, deși lor le veneau banii de la Minister.” a declarat medicul Angela Mazdrag

De altfel, nu este prima întârziere în plata salariilor angajaților centrelor de vaccinare. Și în vară au fost astfel de situații iar nemulțumirea personalului medical a escalat atât de mult încât unele dintre cadre au amenințat că se retrag din activitatea de vaccinare. Iar întârzieri în plata salariilor sunt și în cazul medicilor de familie care vaccinează în cabinetele lor.

„Plata vaccinării în România este o problemă, pentru că și colegii care vaccinează în cabinete copii, pacienți cu COVID, gravide sau antigripalul primesc banii cu întârzieri foarte mari. Știu de la colegii mei că ultimii bani pe care i-au primit au fost în august. Este o problemă care persistă de ani și ani, motiv pentru care mulți colegi renunță să mai participe la acțiunea de vaccinare și în cabinete, pentru că nu este o activitate eficientă, adică nu se poate să fim tratați în maniera asta. Pe cabinete sunt colegi care încep ușor ușor să renunțe la vaccinare. Dovadă că pe COVID, în cabinete, nu vaccinează decât vreo 60 de colegi din 180, câți suntem în județ.”

În mod normal, centrele de vaccinare sunt coordonate de primăriile pe raza cărora funcționează aceste puncte, dar banii vin de la Ministerul Sănătății. Salariile ar fi putut fi virate la timp de primării însă edilii locali nu au bani în buget și pentru aceste plăți, astfel că până ce autoritățile centrale nu vor face viramentele, personalul din centre nu va vedea nici un ban.

La Buzău s-au vaccinat cu cel puțin o doză peste 137 de mii de persoane.