Actualitate

Călătorie în timp. Expoziția care vă arată cum se trăia, în Buzău, în urmă cu 5000 de ani

Ce poate fi mai potrivit pentru o zi de duminică decât o călătorie inedită în epoca uneltelor de bronz! Invitația vine din partea reprezentanților Muzeului Județean Buzău , acolo unde se găsesc artefacte ce datează de acum 5000 de ani.

Este vorba despre colecția de arheologie, o expoziție ce ilustrează aspecte relevante pentru: flora și fauna acestei perioade în zona curburii Carpaților, sistemele constructive, transportul, metalurgia, olăritul, riturile și ritualurile funerare.

”Multe dintre uneltele, textilele, armele și podoabele utilizate erau produse în cadrul gospodăriei. Astfel, prelucrarea pieilor, a osului, a diferitelor tipuri de roci, torsul, țesutul și râșnitul erau ocupații casnice. Dovezile practicării metalurgiei constau din obiecte finite, bucăți de metal brut/ materie primă, tipare de piatră, fragmente de creuzete. În ce privește zona Subcarpaților de Curbură, definitorie pentru această ocupație este descoperirea de la Năieni, județul Buzău, unde cercetările arheologice au scos la iveală un atelier metalurgic, informează Muzeul Județean Buzău.

De asemenea, foarte interesante sunt manifestările atribuite vieții spirituale a omului din epoca bronzului, perioadă în care devine predominant Cultul soarelui.

”Statuetele feminine sunt acum rare, în schimb abundă motivele decorative solare, precum cercurile și spiralele”, spun specialiștii.

Majoritatea artefactelor sunt descoperite pe raza judeţului Buzău în situri de importanţă naţională precum cele de la Cârlomăneşti sau Pietroasa.