Actualitate SĂNĂTATE

Noi medicamente pe lista compensatelor, de la 1 mai. Tratamente revoluționare, mai ușor accesibile pentru pacienți

Opt molecule inovative vor fi incluse, de la 1 mai, pe lista medicamentelor gratuite şi compensate, anunță Ministerul Sănătății, potrivit căruia aproximativ 700.000 de pacienți vor beneficia de aceste tratamente.

Modificarea listei a fost aprobată de Guvern, iar noile medicamente sunt destinate tratamentului pacienților care suferă de diverse afecțiuni, de la boli psihice la cancer.

” Hotărârea de Guvern introduce alte 8 molecule noi destinate pacienților cu boli psihice, cancer mamar, hemofilie A, dermatită atopică, spondiloartrită axială, tulburări depresive majore, pentru care au fost încheiate contracte cost–volum. Comisiile de specialitate ale MS estimează că aproximativ 700. 000 pacienți vor beneficia de tratament cu noile molecule. Medicii curanți vor avea la dispoziție noi medicamente care vor permite optimizarea tratamentului, în funcție de particularitățile fiecărui pacient”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Medicamentele vor fi eliberate doar pe baza unei prescripții medicale. Potrivit Ministerului Sănătăţii, în 2022 actualizarea listei medicamentelor compensate și gratuite a inclus de două ori mai multe molecule noi decât în 2021.