Actualitate

Căldură mare, monșer! Zile cu adevărat toride, cu temperaturi mult peste cele normale

Un val de aer cald care a pătruns astăzi pe teritoriul României aduce două zile cu temperaturi extrem de crescute pentru data din calendar. Mai ales în sudul țării va fi foarte cald, iar mercurul va urca în termometre chiar și în dreptul valorii de 33 de grade. Sunt temperaturi demne mai degrabă de luna iulie decât de prima jumătate a lunii mai.

 „Este vorba despre o masă de aer cald ce s-a extins peste Spania, sudul Franței, a cuprins și Europa Centrală, iar acum și partea de sud-est a continentului va avea parte de o vreme deosebit de caldă pentru această perioadă. Cald va fi în întreaga țară și joi, temperaturi de 30-31 de grade Celsius în Oltenia, Muntenia, Moldova, iar cea mai caldă zi ar fi într-adevăr ziua de vineri, când în partea de sud a țării va atinge temperaturi maxime de 32-33 de grade Celsius, iar în București – temperatura maximă de 32 de grade Celsius”, a spus Mihai Huștiu, meteorolog la Administrația Națională de Meteorologie.

Pentru data de azi, temperaturile normale s-ar situa în jurul unei valori maxime de 25 de grade Celsius.

După două zile călduroase, însă, vremea devine instabilă în cea mai mare parte a țării. Iar după valul de aer cald, în țara noastră ajunge o masă de aer mai rece.

 „Ne așteptăm ca vineri vremea să devină instabilă în jumătatea de nord a țării, sunt așteptate ploi, frecvente descărcări electrice și vijelii și chiar căderi de grindină. Se întâmplă astfel de situații atunci când se instalează o masă de aer cald. Dinspre Europa Centrală urmează să vină o masă de aer mai rece și, ca urmare, instabilitatea atmosferică se va accentua vineri în jumătatea de nord a țării, iar sâmbătă și duminică și-n partea sudică, de aceea temperaturile vor scădea ușor sâmbătă și duminică, nu vor mai depăși la amiază 30 de grade Celsius”, a mai spus meteorologul ANM.