Actualitate

CĂLDURĂ MARE! Unde îți poți trage sufletul, în caz că arșița te moleșește. Sfaturi pentru a face față zilelor toride

Zile caniculare în întreaga regiune.  Sunt așteptate vineri, până la 34 -35 de grade Celsius în umbră. La fel de cald va fi în toate județele din sud estul țării iar arșița se va menține pe tot parcursul week-end-ului, dar și la începutul săptămânii viitoare când meteorologii vorbesc chiar de temperaturi care pot trece de 37 de grade Celsius.

La Buzău, conform unui protocol încheiat între Primărie și Colegiul Farmaciștilor, pe timp de caniculă, toate farmaciile din oraș se constituie în puncte de prim ajutor.

Aici, oamenii care vor simți că nu mai pot respira din cauza caniculei pot primi un pahar cu apă și se pot răcori până când își revin. De asemenea, buzoienii îngenunchiați de caniculă își pot trage sufletul, pot bea un pahar cu apă și pot primi, la nevoie un minim ajutor medical,  în holul Primăriei, acolo unde sunt două asistente medicale care își desfășoară activitatea în această perioadă, când e nevoie să fie măsurată temperatura celor care intră în instituție.

Sfaturi pentru a face față caniculei


Închide geamurile și trage draperiile atunci când când este foarte cald afară. Deschide geamurile pentru aerisire doar atunci când se răcorește, spre seară.

Nu ieși din casă între orele 11.00 și 17.00, chiar 18.00, dacă ai vreo afecțiune cronică ori simți că arșița nu-și face bine.

Fă băi sau dușuri cu apă călâie și stropește-te cu apă.

Hidratează-te!

Evită însă excesul de alcool, cofeină sau băuturi cu un conținut bogat de zahăr.

Poartă haine largi și răcoroase, pălărie sau șapcă și ochelari de soare atunci când ieși.


Când să ceri ajutorul unui medic?


Cere ajutorul unui medic dacă simți următoarele:

– dureri în piept
– imposibilitatea de a respira
– confuzie
– sete
– slăbiciune
– amețeală
– crampe care se înrăutățesc sau nu dispar

Ideal este să urmărești știrile și buletinele meteo, să afli când sunt anunțate codurile galbene, portocalii sau roșii de caniculă și să nu ieși din casă la orele de vârf.