Actualitate

Calea ferată de pe ruta Buzău-Făurei, modernizată. Trenurile vor circula cu o viteză de 4 ori mai mare decât în prezent. Când vor fi gata lucrările

Lucrări  de modernizare a căii ferate, astfel încât călătorii care circulă cu trenul pe ruta Buzău- Făurei să ajungă mult mai repede la destinație. Șinele vor fi înlocuite, întreaga infrastructură va fi modernizată, astfel încât la finalul proiectului trenurile vor putea circula cu o viteză de 4 ori mai mare decât cea cu care se deplasează în prezent.

După ce la începutul lunii CNAIR a anunțat numele firmei care a câștigat licitația pentru realizarea lucrărilor, miercuri, 14 iulie, a fost semnat și contractul.

Valoarea lucrărilor ce se vor executa pe o distanță de circa 40 de km este de 1,5 milioane de lei/ km, fondurile fiind asigurate de la bugetul de stat. Perioada de execuție va fi de 5 luni.

Odată încheiat acest proiect, viteza de deplasare a trenurilor de călători va crește de 4 ori, adică de la 30 km/h, cât este în prezent, la 120 km/h.

“Astfel de lucrări, ca pe Buzău-Făurei, ar trebui să desfășurăm pe mii de km de rețea. Sunt relativ ieftine, rapide și cu câștig enorme. De aceea m-am luptat, la începutul anului, ca în legea bugetului de stat de anul acesta la capitolul „Întreținerea infrastructurii feroviare” să avem un plus de 200 de milioane de lei. Acești 200 de milioane de lei de la bugetul de stat merg exact în astfel de lucrări de ȋnlocuire la rând a elementelor suprastructurii căii, pentru ridicarea restricţiei de viteză şi aducerea liniei ȋn parametrii proiectați ai liniilor. Anul acesta va fi un record de linie reînnoită prin înlocuire la rând. Dar ținta noastră ca țară, în anii următori, trebuie să fie de cel puțin 10 ori mai mare. Va trebui să creștem semnificativ aceste alocări de la an la an, să ajungem să discutăm de lucrări de reînnoire în valoare de miliarde de lei anual, pentru a putea aduce în anii următori calea ferată în zona decenței”, a anunțat pe Facebook ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.

În prezent, trenurile cele mai rapide care circulă între  Buzău și Făurei parcurg o distanță de circa 40 km în 38 de minute, iar celelalte garnituri depășesc chiar și o oră. Asta în timp ce înainte de anii 90 aceeași distanță era parcursă chiar și în 27-28 de minute.