Actualitate SĂNĂTATE Social

CĂMIN DE BĂTRÂNI, LOVIT DE CORONAVIRUS, DAR ȘI DE CRIZA DE PERSONAL DUPĂ CE MAI MULTE ASISTENTE ȘI INFIRMIERE AU FOST DIAGNOSTICATE CU COVID-19. Ce se întâmplă cu bătrânii

UPDATE: Administratorul  Centrului rezidențial pentru persoane vârstnice din satul Bădeni, comuna buzoiană Breaza, Andrei Dragu, a declarat luni dimineață pentru șansanews.ro că au fost confirmați cu COVID -19 un număr de  19 bătrâni și 7 angajați.

Conform sursei citate, virusul a fost depistat inițial la două angajate,  după care s-a trecut la testarea în masă a beneficiarilor unității și a celor care au grijă de bătrâni. Potrivit administratorului centrului, la finalul testării s-au descoperit 19 bătrâni infectați și 7 angajați. Starea unora dintre vârstnicii cotaminați este precară, astfel că doi dintre ei a fost transportați la spital în timp ce alții vor fi consultați luni, în centru, de un medic specialist așteptat să sosească acolo.

”Sunt oarecum nici grozav de bine, dar nici grozav de rău. Am fost nevoiți să trimitem doi dintre ei la spital, iar restul sunt în cămin, îi tratăm la izolator, în camere. E prima dată când avem  astfel de cazuri. E o surpriză totală pentru că am luat toate măsurile care trebuia luate”, a declarat Andrei Dragu, administratorul Asociației Istrița, care deține căminul de bătrâni din Bădeni, lovit de coronavirus.

Administratorul căminului spune că unitatea dispune de toate cele necesare: de la echipamente de protecție și până la medicamente. De asemenea, s-au realizat circuite și s-au izolat bătrânii care sunt negativi:

” Avem și medicamete, avem și echipamente, avem trasee. Am înlocuit vesela de inox cu veselă de unică folosință . Am luat toate măsurile care se impun în asemenea cazuri. Avem echipamente, combinezoane, mănuși, măști, viziere, botoși. “

Problema cea mai mare e însă cea a personalului care să-i îngrijească pe bătrâni. Cum 3 asistente si 4 infirmiere au fost contaminate cu coronavirus, în câmpul muncii au rămas doar 3 angajați în tura de zi și doi în tura de noapte. Prea puțini pentru a-i îngriji cum se cuvine pe vârstnicii bolnavi.

” De vineri am început să caut personal. Mă descurc greu cu ce am, dar trebuie să fac față pentru că nu am încotro!”, a mai declarat administratorul căminului din Bădeni, comuna buzoiană Breaza.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Focar de coronavirus la Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice aparținând Asociației Istrița, centru care se află în satul Bădeni, comuna buzoiană Breaza. Potrivit Prefecturii Buzău, 24 de cazuri de COVID 19 au fost confirmate acolo, fiind unul dintre cele mai mari focare active pe care le înregistrează județul în acest moment.

În județul Buzău, în week-end peste 200 de persoane au fost confirmate cu COVID-19. Sâmbătă, au fost raportate 94 de cazuri, iar duminică, 105.

Buzăul a ajuns astfel la 7470 de cazuri de COVID 19, de la debutul pandemiei. 6274 de buzoieni s-au vindecat, în timp ce 191 de persoane au pierdut lupta cu virusul.