Actualitate

Campanie de colectare separată a brazilor naturali! În viitor, cei care o respectă ar putea plăti mai puțin la gunoi

Brazii naturali care au bucurat buzoienii în timpul sărbătorilor de iarnă sunt acum aruncați la gunoi, ocazie cu care operatorul de salubrizare vine cu un apel către populație dar și cu o promisiune. Oamenii să colecteze separat pomii de Crăciun, iar, în viitor, aceștia ar putea avea facturi mai mici la gunoi.

Campania de colectare a brazilor naturali a demarat pe 4 ianuarie și timp de zece zile, angajații firmei de salubrizare îi vor ridica gratuit de la platformele de gunoi sau chiar din fața caselor, atunci când va fi colectat și gunoiul vegetal.

”Organizăm campania de colectare a brazilor naturali  și rugăm buzoienii care locuiesc la bloc să așeze bradul lângă cea mai apropiată platformă, iar pe cei ce locuiesc la casă să îi scoată la poartă în ziua de colectare a deșeurilor. De asemenea, buzoienii sunt rugaţi să arunce brazii fără ambalaje sau decorațiuni pe ramuri”, este apelul făcut de reprezentanții firmei de salubrizare.

Scopul campaniei este, deocamdată, ca acești brazi naturali să nu mai ajungă la stația de sortare pentru că ar defecta utilajele și ar îngreuna munca angajaților care trebuie să sorteze deșeurile menajere. Asta înseamnă că după colectare brazii vor ajunge și în acest an tot pe platforma de gunoi.

”De trei ani colectăm separat cu utilajele gunoiere sau basculante care sunt destinate colectării deșeului vegetal. Destinația lor este, din păcate, tot în depozitul de deșeuri. Dacă îi colectăm separat nu-i mai regăsim în stația de sortare și nu mai îngreunează activitatea de sortare a deșeurilor”, a explicat Liviu Mocanu, director RER Sud.

Totuși, directorul firmei de salubrizare vine și cu o promisiune. Începând de anul viitor, situația s-ar putea schimba, iar cei care vor colecta inclusiv brazii naturi separat de restul deșeurilor ar putea beneficia de reduceri la factura de gunoi.

”Strategia este ca în viitor cei care colectează selectiv să plătească mai puțin pentru că vom introduce sistemul de tarifare ”plătește pentru cât arunci”. De exemplu la case, cetățeanul va plăti cât gunoi va produse, iar cei care nu colectează separat vor plăti mai mult pentru că, pentru cetățenii care vor depozita selectiv, cantitățile reciclabile colectate separat și vândute de către noi li se scad din tariful respectiv. Asta se întâmplă și acum. Suntem obligați din punct de vedere al legii. Toate veniturile obținute din vânzarea deșeurilor reciclabile și din subvenția pentru deșeurile reciclabile se scad din tariful cetățeanului. Pe viitor, când vom putea recicla și bradul, și acesta va fi considerat deșeu reciclabil și deci cantitatea colectată de la cetățean va fi scăzută din tarif. Deocamdată nu putem pentru că nu avem o stație de compost, dar avem în plan o astfel de investiție. Din brazii colectați cât și din deșeurile vegetale va fi făcut compost”, a explicat Liviu Mocanu.

Stația de compost înseamnă o investiție de 3,5 milioane de euro, iar construcția ei ar putea demara chiar în acest an, urmând să fie finalizată în 2023.

”Investiția este privată, costă 3,5 milioane de euro. Este destul de mare pentru sistemul de salubrizare. A durat documentația pentru obținerea autorizațiilor în jur de doi ani. Suntem pe ultima sută de metri”, a spus Liviu Mocanu, director RER SUD Buzău.

Directorul firmei de salubrizare a apreciat că urmează să fie colectată o cantitate de circa 400 de metri cubi de brazi.

Din compostul obținut în urma tocării brazilor se poate obține îngrășământ pentru plante.