Actualitate

Bradul care a împodobit Piața Daciei de sărbători se transformă în băutură. E un drum lung până când va ajunge la sticlă

Bradul care a fost împodobit, în această iarnă, în Piața Daciei din Buzău, va ajunge apă tonică. Călătoria bradului donat de o buzoiancă pentru a fi împodobit, va continua, de data aceasta, într-o altă țară. Doi antreprenori care dețin, la Buzău, o fabrică de bere artizanală au avut inițiativa de a recicla pomul care a împodobit platoul din centrul orașului. Ei au propus municipalității un acord de preluare a bradului, care, odată semnat, permite valorificarea pomului. Mai departe, acele bradului și parte din crengi vor fi împachetate și trimise în Estonia unde există fabrica de reciclare a brazilor. Ideea a mai fost aplicată, cu succes, în alte state, dar, în România, este o premieră. Apa tonică va fi pusă pe piață sub brandul „Lahhentagge Spruce Tonic”, acesta fiind brandul firmei din Estonia, într-o ediție limitată, fiind alăturat, pe etichetă, numele Buzăului.

„A fost ideea unui prieten cu care colaborez de mai mult timp și care are o firmă la Paris. El mi-a spus că are un prieten în Estonia, cel care deține această fabrică, și m-a întrebat dacă doresc să stabilim o colaborare. Am știut că această idee este foarte bună, pentru că și prietenul meu a colaborat cu familia din Estonia și știam că se ocupă de băuturi artizanale. Eu cumpăr extractul din Estonia și suport contravaloarea transprtului pentru unul-doi paleți de sirop, pe care ni-i trimit la Buzău. Pentru a reduce costurile, pentru că paleții se pot refolosi, trimitem către Estonia crenguțe de brad în containerul de transport, astfel încât fabrica să aibă la îndemână materia primă”, a declarat pentru ȘansaNews, Francois-Xavier D`Hollander, acționarul francez al fabricii de bere artizanală de la Buzău.

Materia primă care va pleca în Estonia o reprezintă acele de brad și câteva crengi. Pentru producția apei tonice, este nevoie doar de acele de brad, iar restul copacului rămâne în țară unde este reciclat de alți colaboratori (n.r. firma locală de salubrizare). Fabrica lui Francois -Xavier D`Hollander și a lui Ionuț Stoian a mai produs și în trecut apă tonică cu materie primă de la fabrica din țara baltică, dar acum este așteptat siropul pentru ediția limitată. De cum va ajunge la Buzău, va fi procesat, îmbuteliat, etichetat și trimis la raft .

Francois s-a gândit și la posibilitatea de a recicla, după aceeași rețetă, brazii pe care oamenii i-au avut în locuințe, de sărbători, doar că nu este la fel de simplu. Pomii ajung să se usuce excesiv și își pierd substanțele care se extrag pentru suc. Nu la fel stau lucrurile în cazul bradului din centrul orașului pentru că acesta a stat în aer liber și s-a conservat mai bine. Ideea antreprenorului francez va face ca bradul să se transforme într-un produs local de calitate, nu doar gustos, ci și sănătos prin conținutul crescut de vitamine și minerale.

Fiecare sticlă de 250 ml  va primi o etichetă pe care este menționată proveniența ei controlată, legând direct apa tonică de arborele din care a fost obținut și, implicit, de Buzău.De altfel, numele orașului va apărea și pe sticlele care vor fi vândute în ediție limitată.

„Încercăm să diversificăm piața, fabricînd o nouă băutură carbogazoasă… Noi aducem apa tonică, iar sucul pe care îl creăm în România îl vindem doar aici. Partea cea mai importantă este extracția mugurilor, iar seva pe care o obținem o amestecăm cu apa tonică din Estonia. De acolo avem rețeta. Noi aducem siropul din Estonia, iar la Buzău facem doar pasul final, acela de a amesteca totul și de a îmbutelia. Avem un cost redus pentru că nu transportăm apa din Estonia în România”, a explicat antreprenorul .

Noul suc va fi distribuit în rețeaua în care există deja berea artizanală obținută în fabrica deținută la Buzău de Francois -Xavier D`Hollander. Va putea fi cumpărat, de asemenea, direct de la poarta fabricii sau din magazinul online al fabricii. La Buzău, produsele obținute în fabrică pot fi consumate în câteva restaurante. Printre acestea, „Pizza la Motoare”, local ai cărui clienți s-au acomodat demult cu berea artizanală, dar și cu sucurile obținute din ingrediente naturale.

Webshop

„Cererea este din ce în ce mai mare pentru produse naturale. Am zile când nu vând Cola, nu vând alte băuturi,  săptămâni întregi. Eu vânzarea cea mai mare o am pe berea lui Francois și pe apa lui tonică. Acum, va veni apa tonică din bradul de Crăciun. În vară, am avut ideea să vând berea la draft, să nu mai cheltuie cu etichetele, capacul și sticla. În momentul în care s-a terminat berea, oamenii mă întrebau unde este. Povestea produselor din fabrica lui Francois eu o mai spun și le precizez că dacă nu le plac băuturile, nu trebuie să mi le plătească.  Povestea lui Francois este una extrem de interesantă, el este fost vânzător pentru fabricile de bere din România, iar acum face asta.” povestește Razvan Lavric, proprietarul de la La Motoare.

Până când apa tonică din bradul de Crăciun va ajunge la raft, aruncăm o privire și la micuța fabrică în care se va obține materia primă pentru sucul artizanal. Prelucrarea acelor de brad pentru obținerea sucului a început după sărbătorile din 2018, cu un brad din Estonia. Acum, distileria are în palmares reciclarea a 12 pomi de Crăciun, unii aduși din alte țări. Iar piața abia acum se deschide și are oportunități nelimitate într-o lume tot mai preocupată de reciclare și de un viitor verde.

Apa tonică din ace de brad va fi un produs care va atrage atenția, nu doar prin gust, ci și prin principiul care stă în spatele ei: reciclarea. De altfel, antreprenorul francez care a venit să fabrice bere și sucuri artizanale în România îi îndeamnă pe români să se arate mai preocupați de ideea unui viitor verde.

”Nu toată lumea poate recicla bradul de Crăciun, dar să ne obișnuim cu ideea și cu practica de a utiliza un produs de mai multe ori, nu doar o dată! Sigur, după sărbători v-au rămas ambalaje. O pungă cadou pe care o veți refolosi de două-trei ori este un gest născut din aceeași rațiune ca și sucul obținut din brad.”