Actualitate

Când ar putea fi trimiși primii pacienți la spitalele din Smeeni și CFR, recent desemnate unități suport COVID. Managerul Spitalului Județean: ”E un lucru bun, un punct de respiro”

Buzăul bate record peste record la capitolul infectări cu coronavirus. Sunt raportate, miercuri, 508 persoane pozitive în urma testelor efectuate ziua trecută. Niciodată Buzăul nu a avut un număr atât de mare de infectări.

Cum valul de bolnavi parcă nu se mai termină, ba din contră, se transformă într-un tsunami, presiunea pe spitale e extraordinar de mare. Toate locurile din unitățile spitalicești care tratează bolnavi COVID sunt ocupate, în timp ce morga devine neîncăpătoare pentru că numărul morților e acum mai mare ca oricând.

În acest context al unei crize fără precedent în sistemul sanitar, Ministerul Sănătății a aprobat ca alte două spitale din județul Buzău să preia bolnavi COVID. Este vorba despre Spitalul de boli cronice din Smeeni, unde se amenajează 35 de paturi pentru bolnavii infectați și 10 pentru cei cu sechele în urma infecției cu SARS-CoV-2, dar și despre Spitalul CFR. În ambele spitale se fac acum pregătiri, se fac licitații pentru medicamente, se încheie contracte pentru asigurarea oxigenului.  Autoritățile estimează că primele internări în cele două spitale desemnate unități suport COVID vor putea fi posibile în 4-5 zile.

„Este un lucru bun, este un punct de respiro pentru toate spitalele care sunt declarate suport COVID. Așteptăm, au fost declarate, acum se fac licitațiile și aprovizionarea cu medicamente și oxigen, astfel încât să putem, după triajul care va fi la UPU și vedem că situația lor nu este medie spre gravă, să-i trimitem și la aceste două unități, de la Smeeni și CFR. Sperăm ca în 4-5 zile să se facă aceste internări,” a declarat managerul Spitalului Județean Buzău, Claudiu Damian.

Dacă pentru transferul pacienților cu COVID mai e nevoie de pregătiri, iar internările vor fi posibile în zilele următoare, la Smeeni au fost trimiși deja de la Spitalul Județean mai mulți  bolnavi care s-au negativat însă au rămas cu sechele în urma infecției cu SARS-CoV-2 și au nevoie în continuare de îngrijiri medicale.

„Deja am început să transferăm de la spital pacienți post-COVID care nu se mai pot îmbolnăvi acum, dar au rămas pentru tratament și pentru oxigen. Spitalul Smeeni deja ne-a preluat 7 pacienți pentru îngrijire, ca să pot debloca eu etajul 4 și să pot muta din UPU pacienții,” a mai declarat Damian.

În ceea ce privește Spitalul CFR, aici vor fi amenajate 24 de paturi, pe care vor fi trimiși, la fel ca la Smeeni , bolnavii cu forme ușoare și medii de boală.

În acest moment, în județul Buzău, bolnavi Covid sunt tratați în Spitalul Județean, acolo unde sunt păstrate cazurile grave și severe, la Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat și la Spitalul Orășenesc Nehoiu, unde sunt trimise cazurile ușoare și moderate, care, în situația în care se agravează sunt retrimise la Buzău.