Actualitate

Situație limită la morga Spitalului Județean Buzău. S-a comandat un container pentru extinderea capacității

Numărul crescut de decese înregistrate în rândul pacienților COVID-19 a condus la o situație nemaiîntâlnită la morga Spitalului Județean.

Unitatea în care se face transferul pacienților decedați și, în unele cazuri, și autopsierea, a fost împărțită, de la începutul pandemiei în două zone: una COVID, iar cealaltă, non COVID.

Spațiul destinat decedaților care au avut un diagnostic de COVID-19 era prevăzut cu șase locuri, capacitate demult depășită în condițiile în care în cel mai mare spital al județului se înregistrează și nouă decese într-o zi, așa cum a fost cazul zilei de luni. O situație limită a fost în week-end când, din cauza numărului mare de decese, s-a decis ca angajații SML să vină la lucru pentru ca familiile celor decedați să poată ridica trupurile neînsuflețite. Totodată, a fost nevoie ca și Starea Civilă să cheme la lucru o parte din funcționari pentru a elibera certificate de deces.

Ambele măsuri, unele cu caracter special, au fost adoptate pentru eliberarea spațiului în care sunt păstrate, temporar, trupurile celor care au pierdut lupta cu COVID-19. De menționat că unele cadavre rămân pentru o perioadă mai lungă de timp din cauza faptului că aparținătorii se află în carantină și nu pot face demersurile pentru înhumare.

Managerul SJU Buzău, Claudiu Damian

Conducerea Spitalului Județean a decis suplimentarea spațiului cu un container special proiectat și construit, prevăzut cu instalații frig și zonă de autopsiere. Soluția urmează să fie pusă în practică imediat cum o firmă specializată va reuși să asigure livrarea.