Actualitate

AU SOSIT REZULTATELE PROBELOR PRELEVATE DIN APA ALBĂ CA LAPTELE DE LA ALBEȘTI. Care sunt primele concluzii

Depășiri importante ale indicatorilor analizați în laborator, după ce apa pârâului Negreasca s-a albit precum laptele. Primele rezultate indică faptul că substanțe deversate de la o societate de reciclare, de la marginea municipiului Buzău, ar fi ajuns în pârâu, poluând apa.

Imediat după ce autoritățile locale din Smeeni au sesizat specialiștii de mediu dar și oficialii Direcției Apelor Buzău Ialomița, aceștia din urmă au prelevat probe din mai multe puncte: din zona în care se evacuează apele uzate de la o societate din municipiul Buzău într-un canal ANIF, dintr-un canal de desecare din zona localității Albești dar și din râul Călmățui. Au fost analizați 45 de indicatori, mulți dintre aceștia prezentând depășiri semnificative. În canalul în care ajung apele uzate de la societatea de reciclare, dar și în pârâul Negreasca și în Călmățui, au fost depistate substanțe care nu au ce căuta într-o apă curgătoare.

“Din analiza probelor de apă prelevate atât din canalul în care evacuează apele societatea, cât și din canalul de desecare prin care se varsă pârâul Negreasca în Călmățui, au fost constatate depășiri mari la unii dintre indicatorii analizați, printre care substanță organică, detergenți, amoniu, sulfat, cloruri și fosfați. În ceea ce privește probele prelevate din Călmățui, majoritatea parametrilor analizați prezintă valori mari în secțiunea din aval de locul de debutare al canalului de desecare din Albești. Depășirea valorii indicatorilor care se referă la substanță organică și scăderea concentrației de oxigen dizolvat este influențată de scăderea vitezei de scurgere a apei, chiar stagnarea apei pe canalul ANIF și pe pârâul Negreasca, atât din cauza colmatării acestor cursuri de apă, cât și scăderii debitului, urmare a secetei.”, a declarat pentru șansanews.ro purtătorul de cuvânt al Direcției Apelor Buzău Ialomița, Mariana Lăcătușu.           

Specialiștii de la Direcția Apelor, pe baza rezultatelor analizelor de laborator, spun că substanțele care au ajuns în pârâul Negreasca și în Călmățui, poluând apa, provin, cel mai probabil, de la societatea verificată recent. Practic, apele uzate care au fost deversate în ultima perioadă într-un canal ANIF, neîntreținut corespunzător, și cu un volum scăzut de apă din cauza secetei, ar fi ajuns în pârâul Negreasca, iar de aici în Călmățui.

“Culoarea albă a apei care a putut fi observată în canalul de desecare din Albești, coroborată cu valorile indicatorilor analizați, poate fi dată de prezența hidroxidului de aluminiu, substanță albă, gelatinoasă, foarte puțin solubilă în apă. Având în vedere că societatea de reciclare folosește în procesul de epurare a apelor uzate tehnologice hidroxidul de sodiu și sulfatul de aluminiu, se poate presupune că valorile determinate pentru sodiu și sulfuri provin din apa uzată evacuată de această societate, prin concentrarea și acumularea acestora în urma unor evacuări repetate în acest canal care prezintă volum mic și în care nu este asigurată o scurgere corespunzătoare.”

Concluziile finale, gradul de poluare și sancțiunile vor fi stabilite, cel mai probabil, marți, când rezultatele analizelor de laborator urmează să ajungă pe masa comisarilor Gărzii de Mediu Buzău. În continuare, însă, localnicii din Albești, Smeeni, nu pot folosi apa pârâului Negreasca nici pentru animale, nici pentru treburile gospodărești.

Alerta s-a dat la Albești, săptămâna trecută, după ce localnicii au observat că apa din care își adăpau animalele ori o foloseau la diverse  treburi gospodărești a devenit peste noapte albă ca laptele. Detalii AICI.