Divertisment

Când este Lăsatul Secului, când începe Postul Crăciunului 2022

Conform calendarului creștin-ortodox, Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2022 are loc luni, pe 14 noiembrie. Lăsatul secului reprezintă ultima zi înainte de începerea Postului Nașterii Domnului.

Postul Crăciunului 2022 va începe marți, pe 15 noiembrie și durează pana pe 24 decembrie inclusiv. Important de menționat este că în zilele de sâmbătă și duminică ale Postului Craciunului nu există dezlegare la pește, ci doar la ulei și vin. Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului trebuie să fie un prilej de bucurie pentru toți cei ai casei. Trebuie să ne împăcăm cu vrăjmașii pentru ca Postul Crăciunului să nu se prindă certați și nepregătiți sufletește.

Este unul dintre cele două mari posturi din an și se ține de credincioși timp de patruzeci de zile înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului. Postul reprezintă curățirea fizică și spirituală, iar primul pas este eliminarea alimentelor de origine animală și înlocuirea lor cu cele vegetale. Credincioșii care țin postul Crăciunului sunt sfătuuiți să fie cumpătați din punct de vedere alimentar, să continue să consume alimente sănătoase, bogate în vitamine. Ca mâncăruri de post pot fi alese pastele cu legume proaspete trase la tigaie, iar pentru preparatele româneşti putem mânca tocăniţă de ciuperci cu mămăliguţă, ciulama de ciuperci cu mămăliguţă, ciorbă de fasole, fără carne, bineînţeles.