Se asfaltează, dar mai durează! Este anunțul autorităților locale, cu privire la o problemă des reclamată de buzoieni: tranșeele de pe strada Alexandru Marghiloman.
Coșmarul generat de gropile și șanțurile lungi de pe strada intens circulată ar urma să ia sfârșit după jumătatea acestei luni. Pentru început, mâine vor începe lucrările pregătitoare pentru asfaltare, în zona în care s-au săpat șanțuri pentru schimbarea conductelor Companiei de Apă.
” Lucrările pregătitoare pentru asfaltare pe tronsonul 2 al străzii Marghiloman vor începe de mâine, 05.03.2025.
𝐀𝐓𝐄𝐍𝐓̦𝐈𝐄! 𝐎𝐝𝐚𝐭𝐚̆ 𝐜𝐮 𝐢̂𝐧𝐜𝐞𝐩𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐚̆𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐚𝐬𝐟𝐚𝐥𝐭𝐚𝐫𝐞, 𝐬𝐞 𝐯𝐚 𝐟𝐚𝐜𝐞 𝐝𝐞𝐜𝐨𝐧𝐞𝐜𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐫𝐞𝐭̦𝐞𝐥𝐞𝐢 𝐯𝐞𝐜𝐡𝐢 𝐝𝐞 𝐚𝐩𝐚̆. 𝐑𝐮𝐠𝐚̆𝐦 𝐮𝐭𝐢𝐥𝐢𝐳𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢𝐢 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐧𝐮 𝐚𝐮 𝐩𝐞𝐫𝐦𝐢𝐬 𝐚𝐜𝐜𝐞𝐬𝐮𝐥 𝐩𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐫𝐢𝐞𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐟𝐢 𝐜𝐨𝐧𝐞𝐜𝐭𝐚𝐭̦𝐢 𝐥𝐚 𝐧𝐨𝐮𝐚 𝐫𝐞𝐭̦𝐞𝐚 𝐬𝐚̆ 𝐚𝐩𝐞𝐥𝐞𝐳𝐞 𝐂𝐚𝐥𝐥-𝐂𝐞𝐧𝐭𝐞𝐫 – 𝟎𝟐𝟑𝟖 𝟗𝟑𝟖 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐯𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐞𝐢. 𝐈̂𝐧 𝐜𝐚𝐳 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐫, 𝐯𝐞𝐭̦𝐢 𝐫𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐞 𝐟𝐚̆𝐫𝐚̆ 𝐟𝐮𝐫𝐧𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐚𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐜𝐮 𝐚𝐩𝐚̆!”, anunță Compania de Apă.
După această etapă, se va trece la asfaltarea propriu-zisă a străzii, anunță viceprimarul Ionuț Apostu, dar nu mai devreme de 17 martie.
“Colegii de la Urbis Serv au discutat cu ceilalți producători din piață și pe data de 15 martie vor porni toate celelalte stații existente în zona municipiului Buzău, care ne-au furnizat, de altfel, asfalt în cursul anului trecut. Astfel, din data de 17 martie vom începe asfaltările, atât pe partea de refacere de la Compania de Apă, cât și pe partea de plombe cu echipele noastre de la Urbis Serv, astfel încât până la Paște toate aceste probleme să fie rezolvate.”
Viceprimarul municipiului Buzău spune că Urbis Serv, societatea Primăriei Buzău care se ocupă de refacerea străzilor din oraș, nu a pornit propriile stații pentru prepararea asfaltului, din cauza costurilor foarte mari. S-a decis că cea mai bună variantă este achiziționarea de asfalt de la alți operatori, care încă nu și-au început activitatea.
“Stația mare de asflat nu poate fi pusă în funcțiune deoarece sunt costuri mari pentru punerea acesteia în funcțiune, inclusiv aprovizionarea cu bitum și celelalte costuri conexe, iar stația mică nu a mai funcționat de 2 ani, și ar fi nevoie de revizii importante. Capacitatea de producție a stației este foarte mare, iar Urbis nu a avut lucrări atât de ample încât să consume cantități atât de mari de asfalt. De aceea, au preferat să cumpere la prețuri competitive de la alte stații din piață.”
Strada Alexandru Marghiloman este una dintre cele mai circulate artere din municipiu. De luni bune, de când operatorul de apă a dat startul unei ample investiții de schimbare a conductelor vechi, șanțurile săpate pe o lățime ce se întinde pe aproape un sens din această stradă s-au transformat în capcane pentru șoferi. Firma care trebuia să aducă la starea initială partea carosabilă nu a făcut acest lucru, ci doar a turnat un strat de pământ, care, în timp, s-a lăsat. În ciuda sancțiunilor aplicate de poliție, (Detalii, AICI), strada este lăsată ca după bombardament, de luni bune.
Atunci de ce primaria, respectiv URBIS a investit atâția bani intr-o statie de producere asfalt, pe care nu o folosesc? Culmea este ca a fost cumparata din banii cetățenilor (taxe și impozite).