Actualitate SĂNĂTATE

CÂND ȘI ÎN CE CONDIȚII POATE FI CARANTINAT MUNICIPIUL BUZĂU. Rata de îmbolnăvire a ajuns la 5,20 cazuri/ 1000 de locuitori

Municipiul Buzău înregistrează un val de îmbolnăviri COVID-19 în ultima perioadă. Mii de persoane din municipiu s-au îmbolnăvit de la debutul pandemiei, o creștere semnificativă fiind înregistrată în ultima lună. Rata de incidență a cazurilor se apropie de 6 la mie, însă, chiar și așa, spun autoritățile de sănătate publică, deocamdată nu se pune problema carantinării orașului.

Din primăvară, de la confirmarea primului caz de coronavirus la Buzău, și până marți, 24 noiembrie, aproape 6100 de persoane din județ au fost depistate cu infecție cu coronavirus. Din totalul îmbolnăvirilor, circa jumătate sunt din municipiul Buzău. Aici, în prezent, sunt active 717 cazuri, 34 provenind din diferite focare. Rata de incidență a cazurilor COVID-19 în municipiul reședință de județ este de 5,20 / 1000 de locuitori. Este cea mai mare rată din județul Buzău, care a determinat autoritățile să impună o serie de restricții. Însă, deși rata este aproape de 6 la mie, pragul care presupune impunerea carantinei, mai este mult până la cea mai dură măsură, spun specialiștii.

“La ora aceasta nu se pune problema carantinării municipiului pentru că noi cunoaștem foarte bine situația, știm și de existența focarelor care se scad din rata de infectare a municipiului. Atunci când va fi momentul, nu vom ezita să impunem carantina nicăieri.” a declarat la Focus Tv, medicul epidemiolog Carmen Scîntei, de la DSP Buzău.

Medicul epidemiolog a arătat în ce condiții poate fi închis orașul. Carantina va fi impusă doar dacă numărul îmbolnăvirilor din oraș va crește semnificativ și doar dacă va fi vorba despre cazuri fără legătură între ele, adică fără focare în instituții sau chiar familiale.

“Să fie o rată reală, adică să n-am niciun focar în zona respectivă, nici măcar focar familial, pentru că dacă într-o familie sunt 5 cazuri, nu înseamnă că în comunitatea respectivă există un risc mai mare. Și atunci, în momentul în care vom constata că rata crește și depășește o valoare clară și suntem în afara dezvoltării acestor focare de loc de muncă sau de familie, atunci nu vom ezita să declarăm carantina.”

La nivel de județ, rata de infectare este de 2,54 cazuri/ 1000 de locuitori.