Actualitate Agricultura acum

OROS LA BUZĂU: ”DIN 25 NOIEMBRIE, INTRĂ DESPĂGUBIRILE PENTRU FERMIERII AFECTAȚI DE COVID”

Cea de a treia rectificare bugetară a fost adoptată aseară de Guvern, iar Agricultura a primit sume importante fapt ce permite plata unor despăgubiri atât de așteptate de fermierii din toată țara. Prezent la Buzău, Adrian Oros, ministrul Agriculturii, a anunțat care sunt sumele alocate și cum vor fi împărțiți banii.

Practic, o parte din cei peste 1,2 miliarde de lei vor merge către cheltuielile neprevăzute apărute în acest an, a anunțat ministrul Adrian Oros, aflat într-o vizită de lucru la Buzău. Este vorba în principal despre  plata despăgubirilor pentru fermierii ale căror suprafețe au fost afectate de secetă, dar și pentru cei afectați de pandemie.

”Vă prezint diferența de despăgubiri la secetă. Exact cum vă spuneam, 82% din ceea ce am promis la secetă, iar din banii primiți o să plătim și diferența, apoi o să plătim oprirea pe trimestrul doi și de asemenea, începând din 25 noiembrie, practic de mâine, intră despăgubirile privind măsurile de sprijin pentru fermierii care au fost afectați de criza Covid. Aici discutăm de 170 de milioane de euro- bani europeni și de 260 de milioane bani de la bugentul național”, a spus Adrian Oros.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros a mai spus, la Buzău, că din banii primiți în urma rectificării bugetare vor fi finalizate și plățile privind subvențiile către fermieri.

,, O parte din ei îi vom direcționa pentru plata subvențiilor. Avansul subvențiilor se dă din 16 noiembrie până pe 30 noiembrie. Noi astăzi am plătit peste 96 % din acest avans. Am plătit 1,3 miliarde de euro, cu 130 milioane euro mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, iar după 1 decembrie vom plăti restul pentru că în avans se plătește până la 85%”, a spus ministrul Agriculturii.