Actualitate

Când vine vara cu adevărat! Meteorologul Mihai Timu de la ANM, la Focus TV. ”Observăm o decalare a anotimpurilor”

Solstițiul de vară 2021 are loc luni, 21 iunie, când din punct de vedere astronomic începe anotimpul vara. Este cea mai lungă zi din an, adică este ziua în care ne bucurăm cel mai mult timp de soare pe parcursul unei zile. Solstiţiul reprezintă cele două momente ale anului când soarele se află la cea mai mare sau la cea mai mică înălţime faţă de ecuator.

După momentul solstiţiului de vară, durata zilei iluminate de soare începe să scadă, iar cea a nopţii să crească, timp de şase luni, până la 21 decembrie, atunci când este momentul solstiţiului de iarnă.

Dar, când vine vara cu adevărat ?

Prezent într-o intervenție telefonică, la Focus TV, meteorologul Mihai Timu de la Administrația Națională de Meteorologie a dezvăluit că încet, încet, vremea se va încălzi de săptămâna aceasta, când în vestul și în sud-vestul țării vor fi temperaturi de peste 30 de grade. În regiunea noastră, vara se pare că mai întârzie, însă specialistul de la ANM susține că, cel mai probabil, anotimpul cald se va prelungi până în luna septembrie, dat fiind că s-a instalat atât de târziu:

”Vara chiar a lipsit până acum iar în ultimii ani am observat că lunile mai și iunie sunt ploioase și uneori chiar începutul lunii iulie e  la fel de ploios. Observăm o decalare a anotimpurilor, s-ar putea să avem surprize ca vara să se întindă până în septembrie, având în vedere că a început așa de târziu. Din datele de care dispunem săptămâna aceasta, vara va veni în sud și sud-vest, unde vor fi maxime de peste 30 de grade, chiar 34 de grade. Începem să simțim că vara se apropie”, a declarat Mihai Timu de la ANM, la Focus Tv.