Actualitate Agricultura acum

Când vom mânca cireșe și căpșuni din Buzău. Ce prețuri vor avea, în comparație cu fructele din import

Primele fructe românești s-au lăsat așteptate anul acesta. Primăvara a fost destul de răcoroasă astfel că primele cireșe și căpșuni autohtone se vor coace abia peste câteva zile. Între timp, piața este invadată de fructe din import a căror prețuri au depășit chiar și 60 de lei kilogramul.

Într-o săptămână vom mânca cireșe și căpșuni din Buzău. În livada soților Sofian primele fructe au început să prindă culoare, iar dacă temperaturile vor fi ridicate în câteva zile vor fi gata de cules.

”Anul trecut eram deja pe piață cu cireșe și căpșuni, anul acesta însă avem o întârziere de aproximativ două săptămâni, din cauza temperaturilor din această primăvară. Sperăm cam în 7-10 zile să putem merge la piață cu primele fructe românești, naturale”, a spus unul din proprietarii livezii.

Deocamdată nu știu la ce preț vor vinde primele fructe, însă spun că nu vor mai scumpe ca anul trecut când un kilogram se vindea cu 15 lei.

”Producția este puțin mai mică decât anul trecut, tot din cauza frigului. Vom vedea la ce prețuri le vom vinde, dar oricum vor fi mai ieftine ca cele din import, iar gustul nu se compară”, a mai spus buzoianul.

Căpșuni crescute în sol, afară, vor fi gata și în plantația de la Vernești. Aici plantele au deja fructe care într-o săptămânp vor fi coapte.

”Avem producție bună. Sperăm într-o săptămână să putem scoase primele fructe românești, apoi la noi găsesc clienții fructe proaspete până toamna târziu. Avem și zmeură și mure,coacăze,aronia dar și cireșe, mere, prune, gutui”, a spus Marian Tudor din Vernești.

Coacerea târzie a primelor fructe românești a favorizat importurile. Astfel că, în prezent, piața este invadată de cireșe, căpșuni, caise, și chiar pepeni din Grecia. Prețurile sunt pe măsură. De exemplu, un kilogram de cireșe costă 60 de lei, însă, pentru a atrage clienții, comercianții au vândut fructe și la caserolă de 400-500 de grame, cu 10 sau 15 lei.